In december liet Klink (foto) nog weten dat er weinig kan worden aangetoond en dat het onduidelijk is of mensen kans op schade hebben wanneer ze de gebedsbijeenkomsten bijwonen. Bovendien heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geen bevoegdheden om de niet-reguliere zorg aan te pakken.

Alternatief
Op het moment bekijkt de minister of die wet aangepast kan worden aangezien hij tot die tijd weinig kan doen. Alternatieve genezers kunnen op het moment namelijk niet aangepakt worden. "We hebben gekeken of we het onderzoek zelf kunnen doen, maar dat was geen optie omdat we als gemeente geen titel hebben", aldus een woordvoerder van de gemeente Amsterdam.

De gemeente heeft Klink nu gevraagd om toch alvast iets aan de healings te doen en ze als zogenaamde pilot te nemen zodat er toch stappen worden ondernomen voor dat de wet aangepast is.

Genezen
De betreffende healings zijn vooral populair bij de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap, waar homoseksualiteit en hiv nog een taboe zijn. De healings zouden mensen kunnen 'genezen'. Seropositieve mensen besluiten hierdoor om van de reguliere zorg weg te blijven omdat ze zich genezen wanen.

Lees ook:
» Healings niet onderzocht [Upd.] (25) reacties
» 'Hiv is niet te 'healen' (25) reacties
» Hiv- en homohealings omstreden (84) reacties