Omdat de jongeren er niet over praten, weten ze er er weinig vanaf. Dit leidt weer tot afwijzing. Dat wordt geconcludeerd in het rapport Als Een Homo Op Je Valt, van Movisie. Het rapport gaat over acceptatie van homoseksualiteit.

Hou het geheim

'Je kunt het maar beter voor je houden als je homo of lesbo bent, anders word je gepest.' Hier was 59 procent van de jongens in de brugklas en derde klas het eens, bleek uit de Jeugdmonitor Utrecht 2008.

               

In de Monitor Diversiteit en Integratie van hetzelfde jaar, zei 42% van de Utrechtse brugklassers geen homoseksuelen in de vriendenkring te accepteren. De gemeente Utrecht heeft hierop aan Movisie gevraagd hoe het komt dat deze percentages zo hoog zijn en hoe de acceptatie van homoseksualiteit onder jongeren vergroot kan worden.

Meer acceptatie

Movisie ging praten met jongeren van 12 tot 20 jaar oud. Volgens deze jongeren is het nodig om met homo's, lesbiennes en biseksuelen te praten, wil men de acceptatie vergroten.

Movisie adviseert de gemeente Utrecht dan ook om dit te doen. Dit zal volgens de onderzoekers vooroordelen verminderen en kennis vergroten. Voorlichting moet echter wel aansluiten op de doelgroep: laagopgeleide religieuze jongens een homo voor hun neus zetten, is een stap te snel, aldus Movisie.