Zo'n 15% van de meiden en 23% van de jongens liet zien dat zij een condoom bij zich hadden. De meest gehoorde 'smoes' waarom men geen condoom bij zich droeg: "ik heb een relatie" en "ik ben niet van plan om seks te hebben".

Meisjes
Dat meisjes minder vaak een condoom bij zich hebben, is voor Soa Aids Nederland geen nieuws. In 2007 werd al eerder een onderzoek onder singles gehouden. Hieruit bleek dat 43% van de jongens bijna altijd een condoom bij zich heeft, tegenover 25% van de meiden. Een andere reden die de dames gaven als reden was: "het is aan de jongen om dit te regelen". Soa Aids Nederland, de GGD'en, JeugdInformatiePunten en diverse jongerenorganisaties vonden de actie een groot succes.

Starters
In een volgende editie van de Nacht van het Condoom zal er bij het afnemen van de vragenlijst onderscheid worden gemaakt tussen singles, mensen met een relatie en mensen die net starten met seks. Soa Aids Nederland vindt dat het percentage voor starters en singles hoger moet worden.

Nog altijd eenderde van de jongeren heeft geen condoom bij de hand op het moment dat zij er eentje nodig hebben en de helft van hen vrijt vervolgens onveilig. Met een condoom op zak ben je altijd voorbereid. Het advies van Soa Aids Nederland luidt bovendien: gebruik de eerste drie maanden van je relatie een condoom en laat je dan testen op soa's en hiv alvorens het condoom aan de kant te doen.

Het vorige artikel over de Nacht van het Condoom vind je hieronder.

Lees ook:
» Nacht van het Condoom (24) reacties