Tijdens een experiment aan het Emmanuel College in Boston werd aan mannelijke en vrouwelijke studenten gevraagd om de relatie met hun kamergenoten (altijd van hetzelfde geslacht) te beoordelen.

Misdragen
Ook moesten ze reageren op fictieve situaties waarin een vriend van het zelfde geslacht zich misdroeg. Bij een van de opdrachten in het experiment moesten de proefpersonen een vriend of vriendin van hetzelfde geslacht beoordelen die zich na een lange probleemloze relatie één keer vervelend gedroeg.

Beledigd

De persoon daalde bij de meeste vrouwen onmiddellijk in achting, terwijl mannen veel minder beledigd waren. Aan de hand van de reacties concludeerden de wetenschappers dat vrouwen aanzienlijk minder tolerant zijn dan mannen naar elkaar.

Intimiteit
Hoofdonderzoekster Joyce Benenson zoekt de verklaring voor haar bevindingen in het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke vriendschap. "Het zou kunnen dat vrouwen negatieve informatie simpelweg zwaarder wegen dan mannen omdat het de intimiteit in een relatie verstoord", verklaart ze in de Britse krant Daily Telegraph. "Dat aspect is belangrijker in vriendschappelijke relaties tussen vrouwen dan in diezelfde relaties tussen mannen."

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Psychological Science