Michel heeft onveilige seks gehad. Vraag hem niet om uit te leggen hoe dit heeft kunnen gebeuren, want hij heeft er geen verklaring voor. Michel: "Als ik het met een nuchtere kop aan iemand vertel, sta ik met mijn mond vol tanden. Ik heb het gewoon laten gebeuren." Hij lag in bed met zijn droomjongen, twee samengesmolten lichamen, de seks was fantastisch, ze waren smoorverliefd. Alleen, het condoom kwam te laat tevoorschijn. En dat terwijl zijn sekspartner hem van te voren had verteld dat hij hiv-positief is. "Hij voelde zich enorm klote," vertelt Michel, "misschien nog wel meer dan ikzelf. Hij meende zijn verantwoordelijkheid niet te hebben genomen."

Snel beginnen
Michel werd door zijn sekspartner gewezen op het bestaan van PEP, een opwekkend klinkende afkorting voor het veel minder bekkende Post Exposure Prophylaxis. PEP is een kuur met hiv-remmers van vier weken. Door PEP te nemen, verklein je de kans op hiv-infectie. Start de kuur zo snel mogelijk nadat je risico op hiv hebt gelopen, maar in elk geval binnen 72 uur. Na deze tijdspanne heeft PEP geen zin meer. Bovendien, hoe eerder je aan je kuur begint hoe groter de kans van slagen. Benader daarom meteen na het risicocontact een instantie die je verder kan helpen. Want ongewild kan er veel tijd verstrijken voordat je tegenover de persoon zit die jou de startkit kan overhandigen.

Liever een kuur
In het geval van Michel duurde het ruim een dag voordat hij op de poli van een ziekenhuis terecht kon. De date van Michel was op verzoek van de arts bij het consult aanwezig. Nadat hij aan beiden een aantal vragen had gesteld, kreeg Michel zijn PEP-kuur voorgeschreven. Michel: "Ik schrok ervan. Mijn date is zelf nog niet aan de hiv-remmers, dus ik wist niet wat ik moest verwachten. In het begin voelde ik me een beetje misselijk, maar verder voelde ik me wel oké. Drie maanden later heb ik me opnieuw laten testen, maar ik heb gelukkig niets deze uitglijder overgehouden. De kuur was behoorlijk zwaar. Maar, liever een maand aan de medicijnen, dan de rest van míjn leven."

Doe de PEP-check op MANtotMAN.nl
Omdat je met PEP binnen 72 uur nadat je risico hebt gelopen op hiv moet beginnen, is het belangrijk dat je weet waar je terecht kunt. De verkrijgbaarheid van PEP verschilt per regio. Op de homepage van MantotMan.nl vind je aan de rechterkant een PEP-button. Naast informatie staan hier links en adressen waar je terecht kunt met vragen. Ook kun je een korte online test doen om te bepalen of het raadzaam is om een PEP-kuur aan te vragen. Tijdens  kantoortijden kun je contact opnemen met de GGD in jouw regio. Ook soa-centra kunnen je verder helpen. Buiten kantoortijden en in het weekend ga je naar de eerste hulp van het ziekenhuis in de buurt. Bel van tevoren, want ze kunnen je daar niet altijd verder helpen. Neem in dat geval contact op met het dichtstbijzijnde hiv-behandelcentrum. Hiervan zijn er 28 verspreid over Nederland, ook buiten de Randstad.

Doe de snel PEP-check op MANtotMAN.nl voor verder advies, adressen en telefoonnummers, of bel met Gay & Lesbian Switchboard, 020-623 65 65, maandag t/m vrijdag van 12-18 uur en op zaterdag en zondag van 16-18 uur.