Deze prijs mocht de jonge homo Dunstin Lance Black in ontvangst nemen. In zijn nu al memorabele speech zei hij dat hij, als kind uit een Mormoons gezin, nooit had gedacht te kunnen trouwen. Hij stelde zich voor dat, als Harvey Milk nog had geleefd, deze hem gesteund had in zijn overtuiging. (Zie het filmpje onderaan).

Tijdens de ceremonie won Kate Winslet eindelijk een Oscar. Na vijf eerdere nominaties won ze voor de Reader, wat een geweldige rol is maar absoluut geen hoofdrol, de Oscar voor beste  vrouwelijke hoofdrolspeelster. In haar speech vertelde ze hoe ze als jong meisje oefende voor de badkamerspiegel met een shampoofles, dit keer mocht ze het eindelijk in het echt doen. En terecht. Na talloze terechte nominaties (waaronder voor Titanic, Little Children en Eternal Sunshine of a Spotless Mind) won ze nu eindelijk de meest belangrijke prijs voor een actrice.

Slumdog Millionaire was de grote winnaar van de avond met acht prijzen uit tien nominaties. De film won onder andere de belangrijkste prijs van de avond, beste film. Daarnaast wonnen ze beste regie, beste adapted screenplay, beste cinematography, beste editing en beste soundtrack. Het nummer 'Jai Ho' was het beste liedje van het afgelopen jaar (en terecht, want we hebben met z’n allen mee staan dansen!).

Musical is back! En zo zal, met de woorden van presentator Hugh Jackman, de show de boeken in gaan. Enkele geweldige optredens met films als The Reader en Be Kind Rewind, evenals het acteergeweld van Anne Hathaway, werden misbruikt, vermaakten zowel het publiek in de zaal als de miljoenen kijkers thuis. Fans wereldwijd zullen zich kunnen vinden in de awards voor Slumdog Millionaire, Sean Penn en Kate Winslet (die hem ook voor Revolutionary Road had kunnen krijgen).

Nu is het afwachten welke verrassingen 2009 gaat brengen. Een nieuwe Slumdog? Een geweldige Sherlock Holmes of een ongelofelijk goede Watchmen? En Kate Winslet zal ongetwijfeld ook wel weer een geweldige film maken. Helaas zullen we nog een jaar moeten wachten.
 
De belangrijkste winnaars:

Beste film - Slumdog Millionaire
Beste regisseur - Danny Boyle (Slumdog Millionaire)
Beste acteur - Sean Penn (Milk)
Beste actrice - Kate Winslet (The Reader)
Beste mannelijke bijrol - Heath Ledger (The Dark Knight)
Beste vrouwelijke bijrol - Penelope Cruz (Vicki Christina Barcelona)