Na zes jaar voelen wij de behoefte om dit standpunt te nuanceren. Het nadeel van dit liberale beleid is dat maar een beperkte groep gebruikers zich hier op zijn gemak voelt. Oftewel, het huidige beleid is niet in het belang van de totale community maar slechts in het belang van een kleine groep forumgebruikers.

Als er in beleid iets moet worden aangepast, is er altijd de vraag hoe dit moet gebeuren. Het is onmogelijk om alle situaties en scenario’s vast te leggen in een pagina’s dik document met verboden. Het is onmogelijk om alles vooraf te voorspellen. Bovendien nodigt een dergelijke strikte set regels uit tot het vinden van mazen in de regelgeving. Er zullen altijd situaties voorkomen waarbij een beslissing moet worden genomen.

Om die reden heeft Gay.nl er voor gekozen om met een beperkte set spelregels het forum te gaan moderaten. Ongetwijfeld zal er een groep gebruikers zijn die het hier niet mee eens is. Het gaat echter niet alleen om die groep gebruikers, het gaat ons om alle gebruikers. Indien een kleinere groep zijn gedrag een beetje moet aanpassen in het belang van de grotere groep is dat een optimalere situatie.

Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk goed. Indien je echter een kroeg binnenloopt en andere gasten de huid volscheldt kun je ervan uitgaan dat je eruit wordt gezet. De kroeg als geheel heeft dan hinder van je gedrag. Op het forum van Gay.nl hoort het niet anders te zijn. Wij doen dan ook een beroep op iedereen om zich netjes te gedragen. Om daarbij te helpen hebben wij nieuwe regels opgesteld (te vinden op alle plekken waar je een thread kunt openen of kunt reageren) waarvan niemand kan zeggen dat deze onredelijk zijn. Gedrag van de gebruikers wordt echter beoordeeld door onze moderators. Zij discussiëren hierover indien noodzakelijk met elkaar en nemen een beslissing. Moderators kunnen gebruikers (al dan niet tijdelijk) bannen van het forum. In principe duurt de eerste block 24 uur, de tweede een week, de derde een maand en de vierde een jaar. Moderators bepalen de lengte echter op gevoel en specifieke omstandigheden en kunnen derhalve afwijken van deze richtlijn. Moderators gaan niet met gebruikers in discussie over genomen beslissingen. Ook is het forum geen plek om te discussiëren over deze beslissingen.

Wij zijn ervan overtuigd dat door middel van deze eenvoudige en logische regels het forum voor iedereen een gezelligere en leukere plek gaat worden en wensen iedereen veel forumplezier!