Of je condoom nou is geknapt, afgegleden of door alle opwinding nog ongebruikt in je broekzak zit; neem na een onveilig avontuur even de tijd om flink te balen, maar kom daarna snel in actie. Want met PEP (Post Exposure Prophylaxis) kun je voorkomen dat je hiv-geïnfecteerd raakt.

PEP krijg je als je onveilige anale seks hebt gehad. Een arts beoordeelt hoe groot het risico op hiv-infectie is geweest. Omdat het hiv-virus maar een paar uur nodig heeft om het lichaam binnen te dringen en zich in jouw lichaamscellen te vestigen, moet je er snel bij zijn. 72 uur na het avontuur heeft PEP geen effect meer. Dus hoe eerder je met PEP begint hoe kleiner de kans op infectie.

Noodgevallen
Er is nog een reden om niet te lang te balen en te treuzelen, en zo snel mogelijk naar een GGD of de afdeling spoedeisende hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan. Artsen schrijven PEP niet zomaar voor. Het is geen morning-afterpil, maar uitsluitend bedoeld voor noodgevallen. De hele PEP-procedure kan daardoor behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Het kan bijvoorbeeld zomaar 24 uur duren voordat je tegenover de persoon zit die je de eerste medicijnen kan overhandigen.

Een PEP-kuur is geen alternatief voor een condoom. Een kuur duurt vier weken en kan bijwerkingen geven als misselijkheid en diarree. Voor veel gebruikers is de emotionele impact van de kuur erg heftig. Bovendien kost  de kuur € 1200. Dit wordt door je ziektekostenverzekering vergoed, maar je no-claim van € 150 ben je dan kwijt.

Sekspartner
Om een goede risico-inschatting te maken, is het verstandig je seksdate mee te nemen naar het consult. Daar worden jullie eerst op hiv getest. Als blijkt dat je geen van beide hiv hebt, is PEP niet nodig. Heeft je partner hiv en wordt hij daar nog niet voor behandeld, dan krijg je vrijwel altijd een kuur voorgeschreven. Was het sekscontact anoniem, dan staan de omstandigheden van de date centraal. Was je stoned? Had je seks in een darkroom? Is je sekspartner in je klaargekomen? Hoe lang ben/heb je zonder condoom geneukt? Aan de hand van zulke vragen komt de arts tot een overwogen advies.

Hiv+?
Heb jij hiv en heeft je sekspartner risico ge-lopen? Help hem dan door hem te wijzen op het bestaan van PEP. Voorkomen is absoluut beter, zolang genezen nog niet mogelijk is.

Onveilige seks
Op de website MANtotMAN.nl vind je aan de rechterkant een button PEP-check.

PEP-check is een korte test met vragen waarmee je kunt bepalen of je er verstandig aan doet naar een GGD of ziekenhuis te gaan. Je vindt op de site ook handige links en verwijzingen naar adressen waar je terecht kunt. Omdat het zeer belangrijk is dat je er snel bij bent, is het goed te weten waar je precies moet zijn. Ook buiten de randstad zijn er instanties die je kunnen helpen.

Kijk op MANtotMAN.nl of bel met Gay & Lesbian Switchboard, 020-623 65 65 (maandag t/m vrijdag van 12-18 uur en op zaterdag en zondag van 16-18 uur).

Lees ook:
» LIJF | Fuck...! (45) reacties