Pink Istanbul is een jaarlijks ‘art en dance’-evenement dat d.m.v. een creatieve uitwisseling aandacht vraagt voor de positie van holebi’s in de culturele samenleving van Istanbul en Amsterdam. Ook levert Pink Istanbul een bijdrage aan de emancipatie en sociale acceptatie van Turkse holebi’s, wat nog steeds hard nodig is. Op politiek, juridisch en cultureel gebied kan er redelijk veel en gebeurt er ook veel, maar toch kent deze groep ook nog vele belemmeringen als het gaat om juridische bescherming en acceptatie. Ook in Amsterdam worstelen jonge holebi's uit Turkse families met hun loyaliteit aan de familie en tegelijkertijd hun kansen en wens om zichzelf te zijn.

Met Pink Istanbul wordt de aandacht weer op deze problematiek gevestigd door voorafgaand aan het cultureel nachtprogramma een debat te organiseren i.s.m. de trekkers van de homo-emancipatie in beide steden, het COC in Amsterdam en Lambda in Istanbul. Maar ook en vooral wordt de aandacht gevestigd op de positieve ontwikkelingen in het meer artistieke  nachtprogramma. Juist die positieve ontwikkelingen zoals succesvolle rolmodellen worden zichtbaar gemaakt, aldus de organisatie. Verder kan er gevierd worden dat zeer recentelijk de Turkse homorechtenbeweging Lambdaistanbul een belangrijke juridische strijd voor erkenning heeft gewonnen. 

Pink Istanbul 2008 was een groot succes. Een opvallende en mooie mix van veel decor en een vol programma een een divers publiek. Met debatten en optredens van dj’s, dansers en kunstenaars was het een verrassend evenement in een uitverkocht Paradiso dat nog lang daarna is besproken. Ook voor de tweede editie op 28 maart van dit jaar is er een gevarieerd programma met artiesten, sprekers en optredens uit Istanbul en Amsterdam.

Kijk op de website van Pink Istanbul voor de programmering en meer info.

Lees ook:
» Video | QinA 08-04-2008 (11) reacties
» Pink Istanbul! (23) reacties
» 29 maart: Pink Istanbul! (105) reacties