De staatssecretaris laat het COC per brief weten het eens te zijn met het COC en ze heeft daarom toegezegd het beleid op dit punt te wijzigen.

COC Nederland drong er bij de staatssecretaris op aan deze eis te schrappen, omdat in een land waar homoseksualiteit strafbaar is – dit is nog altijd het geval in ongeveer 80 landen – de politie homoseksuelen niet zal beschermen en voor hen zelfs het gevaar dreigt op vervolging door de politie, als zij hun seksuele voorkeur kenbaar maken.
 
‘Staatssecretaris Albayrak deelt deze mening en zij heeft het COC laten weten het beleid op dit punt te wijzigen. COC Nederland is heel blij met dit besluit van de staatssecretaris’, zegt Wouter Neerings, voorzitter van COC Nederland.
 
Homoseksuelen die in Nederland asiel zoeken en die afkomstig zijn uit landen waar homoseksualiteit strafbaar is krijgen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in de toekomst niet meer te horen dat zij eerst de bescherming van de autoriteiten in hun land van herkomst hadden moeten inroepen. Op dit moment geldt deze eis nog wel voor homoseksuelen die op de vlucht zijn voor vervolging door medeburgers.
 
Een homoseksuele man was in Algerije verkracht door een politieman en een paar jaar later werd hij verkracht door vijftien ‘medeburgers’. Daarna vluchtte hij naar Nederland, waar hij van de IND te horen kreeg dat zijn asielverzoek werd afgewezen, omdat hij van de groepsverkrachting geen aangifte had gedaan bij de Algerijnse autoriteiten. In Algerije staat op homoseksuele handelingen een gevangenisstraf van twee jaar.
 
Overigens pleit het COC ervoor de eis eerst politiebescherming in te roepen ook te schrappen voor holebi’s en transgenders uit landen waar homoseksualiteit niet meer strafbaar is, maar waar zij aantoonbaar door de politie ernstig gediscrimineerd worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor landen als Rusland en Colombia.

[Bron: COC NL]

Lees ook:
» Homo-asielbeleid versoepeld (29) reacties
» Mehdi Kazemi krijgt asiel (58) reacties
» Iraanse homo overgedragen (60) reacties
» Beroep Iraniër afgewezen (+Upd.) (180) reacties
» Free Jamil Turkmani? (53) reacties