Wist je dat het woord ‘pot’ een afgeleide is van ‘lollepot’, een stoofje met gloeiende kooltjes dat vrouwen in de 16de, 17de en 18de eeuw onder hun rok plaatsten om benen en onderlichaam te verwarmen? Dat de enige vrouwelijke collaborateur die na de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd werd, lesbisch was? En dat damesdisco’s ook wel het kippenhok, de paardenstal, of de vleesmarkt worden genoemd? Deze en nog veel meer historische én actuele feiten over de lesbische subcultuur in Nederland hebben een plek gekregen in de Lesbo-encyclopedie. De encyclopedie werd samengesteld door Mirjam Hemker en Linda Huijsmans.


Foto: Mirjam Hemker en Linda Huijsmans

De Lesbo-encyclopedie is meer dan een verzameling fijne weetjes. Het is een omvangrijk naslagwerk, maar ook een veelzijdig kijk- en bladerboek met een mengeling van serieuze en luchtige informatie dat in twintig hoofdstukken met meer dan zevenhonderd lemma’s, geschreven door meer dan honderd auteurs, de lesbische cultuur in beeld brengt.

Het boek besteedt onder andere aandacht aan Anna Blaman, Andreas Burnier, Ien Dales, Annemarie Grewel, Barbara Barend, Frédérique Spigt en Claudia de Breij en vele anderen. Ook wordt het enige echte Nederlandse lesbische magazine Zij aan Zij belicht. De Lesbo-encyclopedie werd officieel gepresenteerd op 6 maart, waarbij het eerste exemplaar overhandigd werd aan Tosca Niterink (bekend van o.a. Peper & Zout Pioniers, Theo & Thea en Kreatief met Kurk).