"De resultaten zijn erg positief, dit is een nieuwe stap in de richting van hiv-preventie,"n aldus onderzoeker Ashley T. Haasse van de Universiteit van Minnesota, Minneapolis.

Het anti-hiv ingredient in de gel is glyceryl monolauraat of GML. Dit zit nu ook al in een aantal medicijnen en cosmetica.

                

GML

Het komt als een verrassing dat GML deze hiv-werende werking heeft. Hoe het werkt: Hiv maakt gebruik van het immuunsysteem van je lichaam. Als reactie op het virus worden er t-cellen aangetrokken ( de witte bloedcellen waar het hiv-virus juist zo gek op is ). Maar zonder die t-cellen, verliest hiv het van je lichaam. En hier komt GML in het verhaal. GML doorbreekt het proces waardoor de hiv zich niet meer door je lichaam kan verspreiden.

Apen

GML is geen wondermiddel, zegt Haasse. Er zijn 5 apen geweest die GML toegediend kregen en 4 die dit niet kregen. De dieren werden allemaal geinjecteerd met siv, de apenvariant op hiv. De 4 apen die geen GML toegediend hadden gekregen kregen aids. De andere 5 vertoonde geen symptonen van infectie. Echter, één van die 5 met GML geholpen dieren kreeg na een aantal maanden wel last van de dodelijke ziekte.

Combinatie

Haasse geeft dan ook aan dat GML vooral in combinatie met andere hiv-medicijnen wel eens heel nuttig kan zijn. Maar dat zal nog even duren.

GML is te vinden in moedermelk en wordt gebruikt bij de samenstelling van medicijnen, zalfjes en cosmetica. Ook wordt GML in tampons verwerkt omdat het een bacterie-dodende werking heeft.