Ook fans van Justin Timberlake en Jay-Z scoorden niet hoog tijdens IQ-testen en ook luisteraars van rapper Lil' Wayne stonden onderaan de lijst. Het onderzoek is een initiatief van Virgil Griffiths, een PhD-student uit Amerika  die besloot om examenuitslagen van studenten naast hun favoriete artiesten te leggen.

                

Indie-nerds
De uitslagen: Studenten die van 'indie' muziek houden zijn het meest intelligent vergeleken met luisteraars van pop, rock en gospel. Fans van acts als Queen, The Beatles, Jimi Hendrix, Frank Sinatra en Bob Marley zijn gemiddeld en bovengemiddeld slim.

Bovengemiddeld Bob Dylan

Volgens Griffiths hebben Radiohead, U2 en Bob Dylan ook voornamelijk intelligente fans. Dit geldt echter niet voor Beyoncé, haar man Jay-Z en Justin Timberlake. Er werd tijdens het onderzoek gekeken naar de uitslagen van de zogenaamde SAT's (Amerikaanse vorm van examens) en de gemiddelde score is 1071 van het maximum van 1600. Fans van voorgenoemde RnB-artiesten zaten allemaal onder de 1000.

Niet serieus
Op zijn website, www.musicthatmakesyoudumb.com, laat Griffith weten dat men zijn onderzoek maar niet al te serieus moet nemen. Hij geeft op zijn website toe dat hij zelf ook niet vies van een Beyoncé-liedje af en toe.

Laat de discussie over "Jij luistert naar Britney dus jij bent dom" maar los barsten!

CF