In de jonge stad komen steeds meer oudere homo's, lesbo's en bi's wonen en die zouden zich helemaal op hun gemak voelen in een homo-vriendelijke omgeving. "Je ziet bij veel oudere homo's dat zij niet zich zelf kunnen zijn in een verzorgingstehuis. Als zij een foto van hun overleden partner hebben staan en daar komen vragen over, wordt er vaak gezegd dat het een broer of een zus is", legt Dijkstra uit.

Gelijkgestemden
"Er is bij oudere homo's veelal nog een schaamte over hun geaardheid. Dat heeft te maken met de tijd waarin zij zijn opgegroeid. Een homo-vriendelijk verzorgingstehuis creeërt voor hen een veilige omgeving." Dijkstra vergelijkt zo'n tehuis met speciale huizen voor bijvoorbeeld Surinaamse ouderen, helemaal niet overbodig. "Surinamers en Indische mensen hebben ook een eigen huis. Zelfs in Almere. Je merkt dat wanneer mensen ouder worden, dat de behoefte om onder gelijkgestemden gewoon daar is. En waarom zou dit niet ook in Almere kunnen?

La vie en Roze

Amsterdam kent al een aantal jaar homo-aanleunwoningen en homo-vriendelijke bejaardentehuizen en in Den Haag bestaat de woongroep 'La vie en Roze'. In Rotterdam wordt al jaren gesproken over het opzetten van roze units in verzorgingstehuizen. Het initiatief om een roze verzorgingstehuis op te richten moet trouwens van de homoseksuelen zelf komen, het COC kan hen alleen begeleiden.

CF