Het onderzoek bestaat uit vragen over 10 punten waaraan een school moet voldoen wil zij een prettig leerklimaat voor homo's en lesbo's bieden.

Tien punten
De tien punten zijn tot stand gekomen op basis van eerder onderzoek naar wat werkt om scholen daadwerkelijk meer veilig en prettig te maken voor homoseksuele en lesbische leerlingen en werknemers. De school zou onder meer aandacht moeten besteden aan seksuele diversiteit in haar veiligheidsbeleid, in de lessen en in de begeleiding van homo/lesbische en homovijandige leerlingen.

Optreden

Nog belangrijker is dat scholen direct optreden bij negatief gedrag en/of homogeweld en daarbij vermelden dat homodiscriminatie niet welkom is op de school. De tien criteria zijn te vinden op www.empower-ls.com.

Resultaten
De resultaten van het onderzoek worden in de zomer gepresenteerd. Over de resultaten zal worden overlegd met gemeenten die van Minister Plasterk extra geld hebben gekregen voor homo-emancipatie. Zij kunnen daarmee hun beleid aanscherpen.

In 2011 zal het onderzoek herhaald worden om te bepalen welke effecten het beleid heeft gehad. Ook zal dan worden bekeken of de aanpak van gemeenten een extra impuls heeft gegeven aan de homovriendelijkheid van scholen.

CF