De hele homogemeenschap en iedereen die zich erbij betrokken voelt is volgens de organisatie welkom om een bijdrage te leveren. Centraal staat de vraag: wat moet er gebeuren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat toeristen weer naar Amsterdam gaan, in plaats van naar Barcelona? Wat kunnen we doen om homo’s en lesbo’s zich veilig te laten voelen? Daarnaast staan ook onderwerpen als horeca, zorg, ouderen en onderwijs op het programma.

Veel initiatieven
De afgelopen jaren is er hard gewerkt om Amsterdam weer op de kaart te zetten als Gay Capital. Er zijn vele nieuwe initiatieven gelanceerd. Toch lukt het niet voldoende om die status waar te maken. Samenhang ontbreekt, sommige problemen worden onbewust niet opgelost en er wordt vaak ad-hoc gereageerd.

Eind vorig jaar verscheen het in opdracht van de gemeente Amsterdam gemaakte rapport ‘Als ze maar van me afblijven’. Volgens het onderzoek worden homo’s getolereerd, zolang ze onzichtbaar zijn. Daders van homogeweld voelen zich door die zichtbaarheid bedreigd en rechtvaardigen zo hun agressie.

Dat is volgens ProGay niet acceptabel. “Een stad waar een deel van de bevolking, autochtoon en allochtoon, homoseksuele mannen en vrouwen afwijst, is een stad waar mensen niet zichzelf kunnen zijn”, zegt ProGay-voorzitter Frank van Dalen. “Het is goed dat het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven zich te willen laten inspireren door de homogemeenschap. De bal ligt nu bij ons. Iedereen die interesse heeft om het toekomstig homobeleid van Amsterdam mee te bepalen, kan zijn mening kenbaar maken of zich aanmelden via de website progay.nl.”

Wat is er nodig...?
De bijeenkomst over Amsterdam Gay Capital maakt deel uit van het visietraject ‘Wat is er nodig…?’ dat ProGay faciliteert en waarvoor wordt samengewerkt met andere homo-organisaties zoals COC Amsterdam. De bijeenkomst die op 4 april om 12.00 uur start in Casa 400 is de eerste stap. De resultaten worden verwerkt in een visiedocument dat tijdens een tweede bijeenkomst wordt gepresenteerd en besproken. Het definitieve document wordt aangeboden aan het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders.

Datum en locatie: 4 april 2009, 12.00 uur, Casa 400, James Wattstraat, 75 Amsterdam
Voor: iedereen die zich verbonden voelt met Amsterdam en ideeën heeft over de toekomst van Amsterdam als Gay Capital.
Meer informatie en aanmelden: www.progay.nl

MT