Kunda riep tijdens een toespraak in het parlement op om homo's aan te geven. Op homoseksualiteit staat een celstraf van 15 jaar in het christelijke Zambia.

Straf
De aanleiding hiervan was de vraag van Allan Mbewe, een parlementslid. Deze vroeg zich af of een homo wel geschikt kon zijn om een openbare functie in te vullen. Mbewe werd gerustgesteld dat er drie jaar geleden een wet werd aangenomen die homoseksualiteit strafbaar maakt. Homo’s kunnen een gevangenisstraf oplopen van 15 jaar minimum.

De wet is uiteraard niet waterdicht. Sommige homo’s hebben het ver geschopt en worden technicus, journalist of advocaat. Maar dit is geen reden om niet aangegeven te worden.

Kwaad
Dit kwaad is iets dat volgens Kunda kan bestreden worden, maar dan moet er samengewerkt worden. Iedereen die homo is, zal uiteindelijk ontmaskerd worden.

Van Der Ham heeft minister Maxime Verhage nu gevraagd om zo snel mogelijk de Zambiaanse regering aan te spreken over de uitlatingen van Kunda. Tweede Kamerlid Arend-Jan Boekestijn (VVD) heeft aanvullende vragen gesteld.

CF