Doe hetzelfde nu eens voor een vrouw? Lukt niet echt hè.

De lesbische icoon ontbreekt. Ja, hoor ik je nu denken, er zijn genoeg vrouwen die het ook met vrouwen doen, maar die zijn allemaal bi. Niet lesbisch. Sara Kroos: bi, Lindsay Lohan: toevallig verliefd op een vrouw. Angelina Jolie: de laatste keer dat zij van de damesliefde was, is inmiddels jaren geleden. Ik hoor je denken: onze eigen Claudia de Breij? Nee, ook die is nog steeds formeel bi, ook al is ze getrouwd met een vrouw.

En dan de échte lesbische vrouwen, zoals Ellen DeGeneres, Rosie 'O Donnell of minister Verburg. Zijn zij jong en hip en zouden ze kunnen dienen als een lesbisch voorbeeld voor jonge vrouwen? Niet echt. Het zijn vooral lesbische vrouwen waarbij de nadruk ligt op lesbisch en niet op vrouw.

In een lesbisch icoon zoek ik een, bij voorkeur, mooie vrouw die openlijk van de damesliefde is. Probleem is dat die domweg niet bestaat in deze wereld. Alle bekende vrouwen die van de damesliefde zijn, zouden of mijn moeder zijn, of zijn vooral heel erg biseksueel. Maar het is tijd voor een lesbisch icoon.

Femfusion was het met me eens en verzon de Femme 2009. Een verkiezing, net zoals Mister Gay Netherlands waarbij er ieder jaar, of in ieder geval dit jaar, een vrouw wordt gekozen die het voortouw zal nemen. Een geweldig initiatief, toch heb ik er een hard hoofd in dat de dame die verkozen zal worden, daadwerkelijk het in zich gaat hebben om een lesbisch icoon te worden. Dat ligt niet zozeer aan de persoon die het gaat worden, meer aan de lesbische dames in het algemeen. Even ter vergelijking. Als de Mister Gay Netherlands gekozen gaat worden, is dat al vanaf het eerste moment zichtbaar op deze site. Verder zal er een persbericht worden verstuurd en hopelijk wordt er dan wat andere media-aandacht gegenereerd. De finale is over het algemeen op een plek met aanzien in Amsterdam.

Dan de Femme 2009 award.  Op de site van de organisatie, FemFusion, staat enkel een kleine banner, te midden van een hoop ander geweld. Verder is er bij de verschillende andere (homo)media niets over te lezen. Alleen gayblog heeft een klein artikeltje, alle anderen noemen niets. Hierdoor is het dus amper bekend dat de award uitgereikt gaat worden. Of dat komt doordat er geen goed mediabeleid is binnen FemFusion of doordat de homomannen lesbiennes totaal niet interessant vinden, dat weet ik niet. Ik vrees echter voor het laatste.

Het is tijd dat de lesbienne weer hip wordt. Dat ze haar imago van shagrokende, tuinbroekdragende mansverschijning eens van haar afschudt. Lesbische vrouwen zijn vrouwen, waarbij de nadruk op dat laatste zou moeten liggen. En zo moeilijk is dat helemaal niet. Probeer eens een decolleté of een paar schoenen met een hakje. Je hoeft niet meteen een femme fatale worden, maar wordt in ieder geval een beetje een femme, in plaats van alleen maar fatale.

Lesbische vrouwen kunnen zo mooi zijn. Het zou nu ook eens leuk zijn als een van die prachtige vrouwen het voortouw zou nemen en zichzelf zou opstellen als een lesbisch icoon. Een jong, hip, mooi en voor de verandering eens een écht lesbienne.

Dit was Laura's laatste column voor GAY.NL. We wensen haar veel succes in haar verdere loopbaan én met het vinden van een echt lesbisch icoon.