Milk was in San Francisco politicus in de tijd dat zangeres Anita Bryant haar haat verspreidde tegen homo’s en lesbo’s. In verschillende staten van de VS kreeg zij voet aan de grond om homo’s hun burgerrechten af te nemen. In 1977 lukt het haar om in Miami de lokale verordening, die discriminatie op grond van seksuele geaardheid verbood, afgeschaft te krijgen. Homo’s zouden niet langer leraar of lerares mogen zijn, want dat was verderfelijk voor kinderen.

Dat bleef ook in Nederland niet zonder protest. Het lied ‘Luister Anita’ van de Zangeres zonder Naam, was een antwoord op Bryant. De Zangeres had de tekst zelf geschreven en bracht het ten gehore op een benefietconcert getiteld Miami Nightmare.

Maar beste vent hou gerust van je vriend
En strijd voor je rechten
Desnoods er voor vechten
Want waar ze jou van beschuldigt heb jij niet verdiend

Harvey Milk werd in 1978 vermoord in het stadhuis van San Francisco, samen met de burgemeester. Tijdens het kijken van de film raakte ik zwaar onder de indruk. Van de manier waarop Sean Penn in de huid kruipt van Harvey Milk, maar bovenal van de moed en het doorzettingsvermogen dat Milk had. Eens te meer bevestigt de film dat gelijke rechten voor homo’s en lesbo’s voor velen niet vanzelfsprekend zijn. Dat er is gevochten door generaties voor het bestaansrecht van homoseksuelen. Dat er mensen zijn die daar hun leven aan hebben gewijd en dat er dappere leiders waren die soms letterlijk hun leven hebben gegeven. Dat besef brengt ook een verplichting met zich mee. Dat we niet verkwanselen wat anderen voor ons bereikt hebben. Milk begon speeches met een oproep: ‘I’m Harvey Milk and I’m here to recruit you.’ Door deze film worden ook wij opgeroepen.

De strijd voor gelijke rechten en tegen discriminatie is nog lang niet overal gewonnen. Daar zal in juni tijdens de Roze Week in Den Haag, vooruitlopend op de Roze Zaterdag van 20 juni, volop aandacht voor zijn. Zo worden er mensen uitgenodigd die de Stone Wall-rellen in New York veertig jaar geleden nog hebben meegemaakt. Die worden gezien als een keerpunt op de lange weg naar emancipatie. Als we onze trots op Roze Zaterdag willen vieren, horen we ook stil te staan bij de misstanden in het verleden en heden.

Het is geweldig dat juist de heteroseksuele Sean Penn bij de in ontvangstname
van zijn Oscar een duidelijk statement maakte naar diegenen die ook vandaag de dag nog de rechten van homo’s proberen af te nemen of te beperken. Daarmee liet hij weten dat hij een rekruut is van Harvey Milk, dat de strijd voor gelijke rechten nog niet voorbij is en dat hij die strijd blijft steunen.
 
Lees ook:
» Milk: Als je maar met meer bent (30) reacties
» Penn wint Oscar voor Milk (36) reacties
» 'Milk' krijgt award (27) reacties
» Geen Harvey Milk-dag (12) reacties
» Eigen dag voor Harvey Milk (12) reacties
» Penn en Damon in Milk-film (16) reacties
» Film | Superman geruild voor homo (24) reacties
» Supermanmaker doet Milk-film (22) reacties