Toegegeven, zangeres Roos is zelf -voor zover wij weten- niet lesbisch, maar we zagen onlangs toch vrij veel meisjes van de lesbische overtuiging bij haar concert in het publiek staan. Da's ook niet zo gek; de frontvrouw zou het niet gek doen op een PANN-feest of aan de bar van lesbobar Vivelavie. Daarnaast zijn haar teksten rauw en recht voor zijn raap. Denk Kate Nash meets Spinvis.

Op de opener van het album, Onder Invloed, klinkt Roos redelijk alsof ze ook daadwerkelijk onder invloed van íets is. In dit nummer over d'r liefde probeert haar moeder haar te waarschuwen voor 'dat soort types', maar de zangeres wuift haar advies weg: "Geen loverboy wil me hebben/ Al leg ik er zelf een gouden ketting bij".

Het hele album staat vol met slim gevonden teksten waarop Roos vertelt over haar leven. Zo staan er zelfs twee nummers op over de boerderij in Huizen waar ze opgroeide. Gemeente Duiven had andere plannen met het perceel en na jarenlange dreiging werd de boerderij door een sloophamer met de grond gelijk gemaakt. Of, zoals het in het nummer Boerderij zo mooi verteld wordt: "De boerderij krijgt een spuitje/ Zonder verdoving".

De verborgen track helemaal op het einde van het album, Corry (vernoemd naar de accordeon waarop het nummer gespeeld wordt), is ronduit melancholisch. Rebergen heeft iets urgents terwijl ze zingt over verlangens: "Mijn hoofd zit vol met jou/ Ik krijg niks zinnigs uit mijn mond/ Alleen mijn tong/ Mij blaas je niet om/ Ik sta met beide steunzolen op de grond".

Maar het is niet alleen maar melancholie op Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten. Het nummer Zomer is een soort slim liefdesliedje over een verbroken relatie, maar dan met een seizoen in plaats van een jongen. "Zomer/ Je hebt me verlaten/ Je wou er niet over praten/ Opeens was je weg". En dan is er Jongen Gaat Het Leger In, over een jongen die, zoals de titel eigenlijk al een klein beetje doet vermoeden, het leger ingaat. Niet omdat hij zijn land wil dienen, maar omdat hij groen een mooie kleur vindt en een gratis rijbewijs wil. Maar dan wordt hij uitgezonden, terwijl hij liever op het strand zit. "Je hebt daar ook veel zand", vertelt Roos hem geruststellend.


Te Heet Gewassen, de nieuwe single waarvoor binnenkort een videoclip komt, is een swingend nummer over een verbroken relatie, waarop de zangeres duidelijk niet te spreken is over de nieuwe vlam van haar ex. "Ze zegt 'Ik kom uit de randstad'/ Wat moet je dan met hem?/ Heb je een OV of zo?"

Roos d'r stem en de manier waarop ze zingt is in het begin misschien even wennen, maar het album schreeuwt erom om ontdekt te worden (en om keihard meegezongen te worden op de fiets). Roosbeef is nog het hele jaar door op verschillende locaties in Nederland en België live te zien. Kijk op www.roosbeef.nl voor een volledige speellijst.

MartijnT

Winnen!
Wil je het album van Roosbeef winnen? Dat kan! GAY.NL mag een aantal exemplaren van Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten verloten, samen met 3x2 concertkaartjes voor de show in Paradiso (grote zaal) op 12 juni aanstaande. Wil je kans maken? Mail dan naar win@gay.nl o.v.v. 'Roosbeef'!

Vergeet niet je profielnaam en volledige adres mee te mailen! Met de winnaars wordt contact opgenomen.

Let op: GOLD-members krijgen voorrang! Nog geen GOLD-member?
Klik hier voor info!