Jay werd bekend door zijn rol als Seth in de film Shortbus, waarvoor hij ook al het nummer Soda Shop opnam. Zijn debuutalbum Goddamned kwam vorig jaar uit en meneer Brannan post regelmatig (en soms zonder kleren - yum!) filmpjes op YouTube waarin hij zijn muziek ten gehore brengt.

Eind vorig jaar sprak hij met Gay&Night Magazine; hierbij een aantal hoogtepunten uit dat interview.

Je bent een openlijk homosexuele singer-songwriter met veel homosexuele fans. Beïnvloedt dat je romantisch leven? Is het mogelijk om mannen te ontmoeten die Jay Brannan, de muzikant, niet kennen?
Er zijn heel veel mensen die nog nooit van me gehoord hebben. Weet je, ik ben niet zoals Madonna ofzo. Eerlijk gezegd, ik heb nog nooit geluk gehad op romantisch gebied en ik heb ’t altijd moeilijk gevonden om mensen te vinden met wie ik klik. Zoals ik al zei, ik ben cynisch, sarcastisch en neurotisch. Ik weet dat ik een moeilijk persoon ben om samen mee te zijn. Ik heb al bijna zeven jaar geen date meer gehad.

Zit dat je dwars?
Ja, het is klote. Zeven jaar single zijn, dat ik op het randje van ongezond! Dat gaat verder dan het hele ‘met jezelf leren leven’ ding. Het is tijd! Ik zou dolgraag iemand ontmoeten waar ik samen mee kan zijn, maar ik ontmoet niet zoveel mensen.

Zou je ooit overwegen om met een fan te daten?
Ik heb het geprobeerd maar het gaat nooit echt goed. Ze hebben een voorgevormd beeld van wie ik ben en dat is de persoon die ze leuk vinden. Als ik niet de persoon ben die ze willen dat ik ben dan is het een beetje een ramp. Het nummer At First Sight op het album gaat daar een soort van over.

Was het voor jou ooit een optie om een in de kast zittende homosexuele singer-songwriter te zijn? 
Eerlijk gezegd, dat hele onderwerp is een van de meeste irritante dingen waar ik mee om moet gaan als muzikant. Ik ben niet geïnteresseerd in geheimen hebben. Ik ben een jongen die zich aangetrokken voelt tot mannen, dus in mijn liedjes gebruik ik gewoon het mannelijke persoonlijke voornaamwoord. Ik vind het niet leuk om gezien te worden als een homosexuele muzikant, want ik vind niet dat het eerlijk is. Niemand zegt dat Lisa Loeb zingt over hetero kwesties of dat haar teksten voor hetero mensen zijn.

Staat jouw familie achter je muziek?
Ik kom oorspronkelijk uit Texas en mijn ouders zijn erg conservatief. Ik heb nooit echt een hechte relatie met ze gehad. Ik ben een beetje voorzichtig met wat ik over ze zeg in interviews, omdat ik ze niet wil kwetsen. Maar ze voelen zich niet op hun gemak met het feit dat ik woorden gebruik al ‘fuck’, of zing over mannen en seks. Ze zijn erg religieuze Baptisten, dus dat ik antireligieuze liedjes zing maakt ze ongemakkelijk. Er zijn vele dingen waar ik over zing waar ze niet echt achter kunnen staan.

Wat ligt er in het verschiet voor Jay Brannan?
Ik heb onlangs een nummer geschreven voor Margaret Cho, een hele grappige comédienne in de U.S. We gaan misschien meer dingen samen doen. Ik ga waarschijnlijk nog een album opnemen, tenzij ik te ziek wordt van alles en stop. Ik probeer niet te ver vooruit te denken, omdat het gewoon te overweldigend is en daar flip ik van.

Jay komt volgende maand naar Europa voor optredens, vooralsnog liggen er helaas geen Nederlandse concerten in het verschiet.

MT

Jay z'n nieuwe videoclip Can't Have It All: