Dit agentschap deed overal in de EU onderzoek naar de situatie van homo's, lesbo's en transgenders. Hoewel de EU met haar wetgeving streeft naar gelijkheid voor alle burgers in de 27 lidstaten, blijkt dat homo's en lesbo's in de praktijk voortdurend worden geconfronteerd met fysiek geweld.

Signalen

'Er zijn alarmerende signalen in een EU die prat gaat op principes van gelijke behandeling en non-discriminatie', aldus Morten Kjaerum, directeur van het agentschap.

Volgens het rapport werden er gay prides verstoord in Bulgarije, Estland, Letland, Polen en Roemenië. Tegelijkertijd wijzen politici en religieuze leiders in Italië, Hongarije, Malta, Bulgarije en Tsjechië oproepen om homorechten te verbeteren, van de hand.

Ontoereikend
Volgens Kjaerum bezitten de nationale autoriteiten niet alle gegevens over homogeweld. Hierdoor lijkt het alsof er bijvoorbeeld 'heel weinig gevallen van geweld, haatzaaiende taal van publieke figuren of verbale aanvallen' bij de politie worden gemeld. Hij zegt verder: ‘De huidige wetgeving die burgers tegen discriminatie moet beschermen, bestrijkt geen zaken als huisvesting, scholing of gezondheidszorg

Volgens het rapport zijn het vooral groepen jonge mannen die homofoob geweld gebruiken, maar het blijft ook nog altijd hardnekkig standhouden op de werkvloer, op school en bij het verlenen van medische zorg.

CF