Khalil Aitblal, woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omgeving (Ummao) ziet dat mensen er moeite mee hebben. Een duidelijk standpunt over het voorstel van Marcouch wil hij echter niet innemen. "Hij is stadsdeelvoorzitter, hij is er voor iedereen, hij wil zorgen voor gelijkheid, gelijkwaardigheid, dat je iemand met respect behandelt. Maar dat betekent niet dat wij daarover een mening moeten hebben. Je hoeft niet over alles een standpunt in te nemen."

Bedreiging
Ook het bestuur van de El Tawheedmoskee is niet zichtbaar enthousiast over het plan van Marcouch. Woordvoerder Fahred Zaari: "Als wij onze religieuze argumenten geven, leidt dat snel tot de conclusie dat de islam bepaalde agressieve gevoelens zou koesteren, tegen homo's of tegen andersdenkenden. Dat wordt gauw begrepen als een bedreiging, dat is lastig."Homogeweld

Zaari is zich volkomen bewust van het probleem dat homogeweld vormt in de hoofdstad. "'De praktijk leert dat degenen die homo's lastigvallen, of in elkaar slaan, bijna nooit praktizerende moslims zijn. Wij hebben religieuze bezwaren tegen de homoseksuele daad, maar die geven geen recht iemand te kwetsen, te beledigen of te slaan. Dat preken wij ook."

Positief
Eén positief geluid uit Slotervaart. Vormingswerker Abelrahim Arrihani heeft wel oren naar het voorstel van Marcouch: "Homoseksuelen heb je in elke gemeenschap, of je wilt of niet, dus ook Slotervaart. Er zijn ook islamitische homo's. Er is dus niets mis mee om iets te doen om de acceptatie van dat feit te bevorderen. In Marokko zijn de homoseksuelen ook de straat op gegaan om hun plek op te eisen."

Machocultuur
Hij legt de vinger op de zere plek. De jongens die tekeer gaan tegen homo's zitten volgens hem vast in een benauwende machocultuur. "Het is nog steeds zo'n dominante machocultuur. Er zit veel angst bij: op het moment dat je er niet in meegaat, word je aangewezen: dan ben je er 'ook zo een."

Of er veel Marokkaanse Amsterdammers aan de kant zullen staan om te kijken naar de aftrap van de Gay Pride deze zomer is dus nog maar de vraag. Het bestuur van de El Tawheedmoskee zegt in elk geval 'niemand te veroordelen die wel gaat kijken'. "Want dreigen met hel en verdoemenis doen wij nooit."

Lees ook:
» Gay Pride in Slotervaart? (43) reacties
» Marcouch daagt Rouvoet uit voor Pride (37) reacties
» Homocafé in Slotervaart? (46) reacties