Bij de toegangsborden aan de ingang van het populaire park zijn de verbodsplaatjes op naaktlopen nu dan ook afgeplakt. Uit jurisprudentie blijkt dat de lokale overheid geen gebieden kan aanwijzen waar het verboden is bloot te zonnen omdat sinds 1985 naaktloperij niet meer automatisch strafrechtelijk is verboden.

Aanstoot
Het is wel mogelijk om een specifiek gebied of terrein aan te wijzen waar naaktrecreatie mag plaatsvinden. Het omgekeerde kan dus niet. Woordvoerder Chris van der Kroon van stadsdeel Oud-Zuid: "Er zal opgetreden worden als het uit de klauwen loopt en andere bezoekers er aanstoot aan nemen."

Bekeuring
De politie lapt de regels aan de laars en volgens hen krijgen naaktlopers gewoon een bon. Politiewoordvoerder Ou-Aissa: "Bij ons weten is naaktlopen verboden en wij delen dus ook gewoon een bekeuring uit". Feitelijk kan dit dus aangevochten worden en zal de rechter dan moeten beslissen of er nou wel of niet naakt mag worden gelopen in het Vondelpark.

In 2008 besloot het stadsdeel ook dat homo-cruisen in het park zou worden gedoogd mits men geen andere bezoekers lastig valt.

CF