Het aantal mensen in Amsterdam dat geïnfecteerd is met soa's als hiv, chlamydia, syfilis en hepatitis C nam sterk toe in 2008. Dat blijkt uit de cijfers van de GGD Amsterdam. De gezondheidsdienst maakt zich zorgen over de voortdurende stijging en is bang voor een piek vergelijkbaar met die van midden jaren tachtig van de vorige eeuw.

Meer dan ooit

GGD Amsterdam registreerde vorig jaar het grootste aantal nieuwe hiv-diagnoses ooit. Het waren er 178, bijna de helft van het landelijke totaal. Wel moet erbij gezegd worden dat de GGD meer mensen dan ooit op hiv testte.

Hepatitis C
Syfilis (15% gestegen) en hepatitis C zijn vooral gestegen onder homomannen. Onder jongeren jonger dan twintig jaar is het aantal gevallen van chlamydia sterk toegenomen. Vooral de toename van hepatitis C (een ziekte die wordt overgedragen door bloedcontact) onder homomannen is een probleem, legt hoofd infectieziekten van de GGD Han Fennema uit.  "De trends die we zien, baren ons zorgen."

"Hoewel we al veel doen -in 2008 werden 28.000 mensen nagekeken op de speciale soa-poli- krijgen we de laatste tijd steeds sterker het gevoel dat we achter de feiten aanlopen", zegt Fennema. "Soa-preventie is weer hard nodig." Hoe die preventie precies vorm moet krijgen, weet de GGD nog niet.