In 2005 is een groep homorechtenactivisten, namens zes homokoppels, een zaak begonnen om de ban op het homohuwelijk onwettig te verklaren. Het Hooggerechtshof heeft de groep gelijk gegeven in het standpunt dat een verbod op huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht onwettig is.

De koppels zijn al tussen de vijf en de zestien jaar samen en gaven in een toelichting aan ‘dezelfde verantwoordelijkheden en beschermingen die bij het huwelijk horen’ te willen.

De uitspraak zal ook in Californië met gejuich zijn ontvangen. Daar loopt een soortgelijke zaak om het verbod op het homohuwelijk onwettig te verklaren. Als het Hooggerechtshof hier net als in Iowa in mee gaat, zal Proposition 8 worden teruggedraaid en men ook in Californië met iemand van hetzelfde geslacht het huwelijksbootje in mogen stappen

Ook in de Amerikaanse staat Vermont is het homohuwelijk een actueel onderwerp. In de staat heeft een meerderheid van de senatoren een wettekst goedgekeurd die het homohuwelijk wettelijk mogelijk maakt.

KS