“Dit kabinet kiest voor zichtbaarheid van homoseksualiteit in de hele maatschappij, juist om sociale acceptatie te bewerkstelligen”, zegt ProGay-voorzitter Frank van Dalen. Het gaat een staatssecretaris en een verantwoordelijk minister, ook van CDA en ChristenUnie, dan ook niet aan op deze wijze afstand te nemen van de Amsterdam Gay Pride. Nog steeds leeft vooral bij de ChristenUnie het beeld, dat we wel homo mogen zijn, maar het niet mogen laten zien. Dit terwijl vorig jaar nota bene het kabinet zelf meevoer en ook dit jaar weer van de partij zal zijn.”

Vorig jaar ontstond ophef toen Defensie het militairen verbood om in uniform mee te varen bij de jaarlijkse Amsterdam Gay Pride door de Amsterdamse grachten. Deelname in uniform zou de waardigheid van dat kledingstuk aantasten. Staatssecretaris De Vries geeft nu wel toestemming, maar benadrukt dat Defensie op geen enkele manier bijdraagt aan de deelname. Volgens De Vries draagt de Amsterdam Gay Pride niet bij aan een positiever beeld van mensen met een andere seksuele geaardheid en zal de acceptatie van deze groep binnen Defensie er niet door groeien.

ProGay is blij dat de vorig jaar aangekondigde disciplinaire maatregelen voor militairen die toch meevaren van de baan zijn. Van Dalen: “Vorig jaar werd al duidelijk dat een aantal militairen wilde meevaren, dat kon toen niet. Talloze organisaties waaronder multinationals en politiemensen in uniform voeren mee en gaven daarmee een signaal af dat homoseksualiteit een onlosmakelijk onderdeel van de samenleving is waar je je mee mag en kan identificeren. Het is goed als de Nederlandse Krijgsmacht dat ook doet. Niet schoorvoetend zoals nu, maar vol vuur en enthousiasme wat ons betreft.”

De Amsterdam Gay Pride begint op 26 juli en duurt tot en met 2 augustus. Gedurende de week worden er verschillende inhoudelijke, sportieve en feestelijke activiteiten georganiseerd. De botenparade wordt gehouden op zaterdag 1 augustus. Vorig jaar zagen een half miljoen toeschouwers een recordaantal van 80 boten voorbij komen. Meer informatie is te vinden op weareproud.nl.