De organisatie moest ook vorig jaar deelnemers teleurstellen. “Daarom hebben we dit jaar gewerkt met maximale aantallen boten per categorie om iedereen een kans te geven deel te nemen”, zegt ProGay-bestuurslid Hugo Braakhuis. “Dat we begin april al honderd aanmeldingen zouden hebben, heeft ook ons totaal overdonderd.”

Meer dan tachtig boten laten meevaren is geen optie. “De grachten zijn niet van elastiek en nu zit er al vier uur tussen eerste en laatste boot. Om zes uur vaart de laatste boot de Amstel uit, dan willen mensen ook wel weer naar huis en beginnen natuurlijk in de hele stad ook de straat- en pleinfeesten”, aldus Braakhuis.

Volgend jaar zal er bij de inschrijving worden geloot. Deelnemers die dit jaar niet kunnen meevaren, krijgen daarbij drie keer zoveel kans op een plek. Ook boten die dit jaar meevaren en voldoende punten scoren voor creativiteit, aankleding en gay-uitstraling krijgen twee keer zoveel kans ingeloot te worden.

Sinds stichting ProGay in 2006 voor het eerst de Amsterdam Gay Pride organiseerde groeit de Amsterdam Gay Pride ieder jaar met grote sprongen. Stonden er tot 2006 nog gemiddeld 350.000 bezoekers langs de kant, afgelopen jaar liep dat op tot een half miljoen. Ook het aantal deelnemers aan de botenparade stijgt.