"Het is oorverdovend stil vanuit Zuidoost. We zouden graag zien dat stadsdeelbestuurders opkomen voor homo's en zich uitspreken tegen hiv- en homohealings," aldus Boutkan. Hij doelt op de kerken in Zuidoost die bekend staan om hun diensten waarin ze verkondigen aids en homoseksualiteit te kunnen 'genezen'.

Niet nodig
Het stadsdeel zegt dat een specifiek homobeleid helemaal niet nodig is. Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet (foto): "In het tolerante Zuidoost krijgen we - anders dan in Slotervaart - geen berichten binnen van homovijandelijkheid op straat. Hiermee is de urgentie om tot homobeleid te komen geringer. Desondanks zijn er signalen dat er binnen bepaalde groepen een taboe rust op homoseksualiteit. Met het diversiteitsbeleid dat we ontwikkelen gaan we verder dan etniciteit. Ook seksuele geaardheid is hierbij een thema."

Homonota
Eerdergenoemde stadsdeel Slotervaart lijkt wel erg haar best te doen. Zo verscheen deze week een 'homonota', met als doel: het onderwerp bespreekbaar maken onder allochtonen.

Eddy Meyer, deelraadslid namens de VVD in Zuidoost, zei tegen Gay.nl dat er ook in Zuidoost een homonota is, geschreven door de VVD-fractie. Deze wordt momenteel geüpdate en gaat worden gebruikt als richtlijn voor het roze beleid in het stadsdeel. Meyer herkende zich niet helemaal in de kritiek van Boutkan: "Het is helemaal niet zo dat hier niets gebeurt. Vorig jaar werd tijdens het Kwakoe-festival de Roze Zondag georganiseerd en dat staat ook dit jaar weer op de agenda. Ook vechten we voor de emancipatie voor homo's, zo loopt er nog steeds een rechtszaak tegen Yvette Lont".

Ook in Zeeburg, Geuzenveld-Slotermeer en de Baarsjes wordt er aandacht besteed aan homodiscriminatie en -emancipatie.

CF