De drie mannen zijn 18, 22 en 23 en komen uit Sassenheim en Schiedam. Op 1 januari 2008 werd de 19-jarige Bas van der Weijden samen met zijn 21-jarige vriend Kevin door een trein gegrepen. Bas overleed hierdoor.

Ongeval
In eerste instantie dacht men dat het om een ongeval ging, maar de politie en justitie kwamen op basis van verder onderzoek tot de conclusie dat de drie verdachten verantwoordelijk zijn voor het ongeval. Volgens getuigen ging het om homohaat door enkele jongeren met een Noord-Afrikaans uiterlijk. Het is niet duidelijk of dit dezelfde personen zijn die nu zijn aangehouden.

Reconstructie
Een reconstructie van de avond: Een groepje vrienden ging op oudejaarsavond stappen in Oegstgeest. Na het vuurwerk begonnen twee andere jongens het groepje uit te schelden voor homo's. Bas en zijn vriend Kevin probeerde de kwestie eerst wat te sussen.

Dat lukte, want ze zagen de jongens, die ze als Marokkaans beschreven, vervolgens een hele tijd niet meer. Pas de volgende ochtend, na zes uur, toen ze samen met enkele vrienden naar het station gingen, zagen ze een groep van 20 Marokkaanse jongeren voor de ingang zitten.

Vechtpartij
Bas en Kevin zaten te wachten op een trein die niet bleek te rijden. Terwijl ze aan het wachten waren op de volgende trein, stapte de groep Marokkaanse jongens op hun af. De jongen die eerder al de vriendengroep had uitgescholden voor homo's, begon een vriend van Bas en Kevin te slaan.Die vluchtte volgens getuigen de spoorweg over. Een andere vriend van Kevin sprong er nog achteraan en zo ontstond er een felle vechtpartij.

In korte tijd stonden er volgens Kevin ruim zeven jongeren op het spoor. Hij en Bas hoorden daarbij. Plots kwam de trein aangereden en werd Bas dodelijk gegrepen en raakte zijn vriend Kevin ernstig gewond. Meteen de volgende ochtend liet de politie weten dat er sprake was van een noodlottig ongeval. Volgens Kevin, die bij het ongeval beide benen verloor, was het een verkeerde inschatting van de politie. Hij deed destijds aangifte van zware mishandeling.