Van 23 maart tot en met 3 mei staat Schorer Monitor online. In het monitor onderzoek beantwoorden MSM vragen over hun seksgedrag. De gegevens dienen als input voor het bepalen van landelijke speerpunten op het gebied van hiv/soa-preventie. In het onderzoek zijn dan ook vragen opgenomen als: ‘met hoeveel mannen heb je seks gehad?’, ‘waar heb je die mannen ontmoet?’, ‘heb je condooms gebruikt?’, ‘ben je getest op soa?’. Heb je seks met wisselende partners dan krijg je ook vragen over drugsgebruik.
 
Trends
Schorer Monitor richt zich op alle mannen die seks hebben met mannen: jong, oud, homo, bi, seksbeest, groentje, party animal of huismus. Hoe meer verschillende mannen meedoen, hoe groter de diversiteit, hoe betrouwbaarder het onderzoek. Heb je vorig jaar meegedaan? Doe dat dan vooral dit jaar ook. Eva Roos, projectleider van Schorer Monitor: ‘We voeren dit onderzoek jaarlijks uit om trends in seksueel gedrag zichtbaar te maken. Deze trends zijn een belangrijke input voor nieuwe hiv/soa-preventie-campagnes.’ Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer een kwartier. Je anonimiteit is gegarandeerd. Wijs ook je vrienden en kennissen op het onderzoek.

Op de website schorermonitor.nl kun je via de button ‘nodig je vrienden uit’ hen uitnodigen om ook mee te doen. Wil je op de hoogte worden gehouden van de resultaten van Schorer Monitor 2009? Vul dan aan het einde van de vragenlijst je e-mailadres in.

Extra blok
Aan het eind is een blok opgenomen met vragen over psychosociale factoren rond homoseksualiteit. Eva Roos licht toe: ‘Net als vorig jaar verzamelen we gegevens over discriminatie, veiligheid en coming out.’ De gegevens worden verwerkt in een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Dit rapport geeft de stand van zaken weer met betrekking tot de acceptatie van homoseksualiteit. Beleidsmakers van OC&W en VWS gebruiken deze gegevens bij op- en bijstellen van nieuw beleid. Het rapport waarin de psychosociale factoren zijn opgenomen wordt in 2010 gepresenteerd.

Gadget
Dit jaar deelt Schorer balboekjes uit. In dit boekje kun je alle fucks, facts & figures bijhouden van mannen waar je een oogje op had of hebt, of die je wilt scoren voor een lekkere date. Wil jij ook zo’n balboekje? Medewerkers en vrijwilligers van GGD’en delen monitor-flyers en balboekjes uit in de homohoreca en op de baan. De boekjes liggen ook bij sommige sauna’s en feesten. Pak er een paar, geef ze door en vergeet niet online de vragenlijst in te vullen!

schorermonitor.nl
Schorer en Universiteit Maastricht voeren het monitor onderzoek voor de achtste keer uit. In 2007 vulden 3.700 homo en bi-mannen de online vragenlijst in. Een jaar later deden er 5.700 mannen mee. Heb jij ook seks met mannen? Geef je dan bloot op schorermonitor.nl. Het onderzoek is online en anoniem en loopt tot en met 3 mei. In november worden de onderzoeksresultaten van 2009 gepubliceerd.