Hoewel homoseksualiteit in Israël legaal is, er openlijke homoseksuele politici in de regering zitten en homostellen kinderen kunnen adopteren, blíjven er conflicten bestaan tussen religie en homoseksualiteit. Twee bekroonde Israëlische films, die gaan over deze clash, zijn dit jaar voor het eerst in Nederland te zien tijdens Film IsReal – The Israeli Film Festival in bioscoop Het Ketelhuis, Amsterdam. Dit festival toont niet alleen de grote commerciële successen van de Israëlische cinema, maar laat voornamelijk het leven van alledag zien en verhalen uit de marges van Israëlische samenleving. Interessant aan And Thou Shall Love en The Secrets is dat deze films belangrijke vragen oproepen over religie en seksuele geaardheid en ook los van hun Israëlische context gezien kunnen worden.

Israëlische leger
In And Thou Shall Love is hoofdpersoon, de mooie Ohad, soldaat in het Israëlische leger. Verscheurd als hij is tussen zijn streng-religieuze opvattingen en zijn seksuele gevoelens, heeft hij niemand verteld over zijn seksuele geaardheid en zit hij zwaar in de kast. Op advies van een religieuze ‘ex-gay’organisatie, is Ohad veertig dagen lang aan het mediteren en het vasten op een religieus-Joodse school. Maar dan komt op een dag zijn beste vriend Nir terug van verlof en twijfelt Ohad van wie hij meer houdt. God of Nir?

Trailer:


De jonge Israëlische regisseur Chaim Elbaum baseerde And Thou Shall Love op gebeurtenissen uit zijn eigen leven – als ortodoxe jood en homo - en maakte deze film op Ma’ale Film School, een religieus-joodse filmacademie. Ondanks, of misschien wel dankzij, het thema was And thou shall love daar een groot succes en werd de film op het prestigieuse Jerusalem Film Festival 2008 bekroond met de Best Drama Award.

Verboden intimiteit
Net als de vorige filmhit van regisseur Avi Nesher (Turn Left at the End of the World) staat in het ontroerende film The Secrets de intense vriendschap tussen twee jonge vrouwen centraal. Om haar gearrangeerde huwelijk uit te stellen, overtuigt Naomi haar vader om haar naar een bijbelschool voor vrouwen (Yeshiwa) te sturen in de Israëlische stad Safed. Daar raakt ze bevriend met de levensgenietende studente Michelle die rokende en telefonerend de school binnenstapt. De intelligente boekenwurm Naomi is meteen onder de indruk van haar. In een poging om een ‘gevallen vrouw’ (Fanny Ardent) te verlossen van haar zonden, raken de meisjes betrokken bij mystieke rituelen en beginnen ze hun reis op verboden terrein. Samen raken ze telkens meer verstrikt in de door Naomi uitgedachte fysieke rituelen van gezamenlijk baden en pijn dragen. De lijn tussen intimiteit van ongetrouwde vrouwen die op elkaar aangewezen zijn en seksualiteit wordt telkens dunner.

The Secrets is een ontroerende film over vriendschap die overgaat naar liefde en fysieke verlangens. Een film over sterke vrouwen die leven in een complexe, door mannen gedomineerde, religieuze cultuur. The Secrets is genomineerd voor acht Israëlische Academy Awards.


And Thou Shall Love en The Secrets zijn voor het eerst in Nederland te zien op Film IsReal – The Israeli Film Festival van 20 t/m 24 mei in Het Ketelhuis, Amsterdam.