Camerafetisjisten en de opa van Jack Sparrow

Klik hier voor de fotoreportage!

Het is april, tijd voor het vierde verslag van het Gay.nl-stapteam. Deze keer gingen Kristiaan en Robbert Jan naar parkstad Arnhem, waar Tina Turner binnenkort het Gelredome op zijn kop gaat zetten en de grijze gebouwen en trolleybussen voor het centraal station even doen vermoeden alsof je een willekeurige Oostblokstad binnen bent komen wandelen. Maar niets is wat het lijkt…
Café Spring
Wij starten onze stapperette midden in het centrum op het terras van café Spring. Dit kleine sympathieke kroegje heeft een ludieke bar die zich door de ruimte kronkelt met achterin een loungehoek. Barman Theo is de vrolijkheid zelve en antwoordt op de vraag wanneer het normaal gesproken leuk en druk wordt in z’n toko met een vrolijk: ”Vanaf nu, want jullie zijn er!” Hij draait graag ons liedje en overal liggen flyers voor zijn eigen zomerspecial: een cocktail van de week. Deze week is het de Mojito die we onmiddellijk bestellen. De cocktail wordt met liefde gemaakt en smaakt voortreffelijk. Het publiek in Spring is al wat ouder en heeft een hoog stamgastengevoel. Maar eerlijk is eerlijk, het is niet moeilijk om je hier thuis te voelen en het attente gastheerschap van Theo is een verademing.

Café Extra
Ook het COC café in Arnhem, was leuker dan wij verwachtten. Na de achterkamer in Groningen vreesden wij bij het zien van weer een blinde deur in een anoniem gebouw voor het allerergste. Maar eenmaal binnen bleek het allemaal ongegrond. Een ruim opgezet en fris ingerichte bar met spraakzame en gezellige mensen er aan en piraat Henny er achter. Hij wilde best een liedje starten, maar of dat allemaal in de nieuwe computer stond wist-ie niet. Dat was geen ramp, want de muziek was prima.Vrolijke meezingers en zelfs een gezellig nummer van de Moulin Rouge-soundtrack! Allemaal heel homohoopvol dus.

Ook een cocktail ging de man met het Jack Sparrow-shirt en de gouden oorbel best shaken als we maar even meldden wat er in moest. Kortom, aan goodwill geen gebrek. De bezoekers zijn toegankelijke babbelaars die ook nog eens bereid waren om naar ons oeverloze geleuter te luisteren. Kortom, een samenkomst van al het goeds dat het COC kan bieden.

Café Capella
Inmiddels was ons al ter ore gekomen dat we geen discotheek in functie zouden gaan aantreffen. Jarenlang had Arnhem de Entre Nous. Na de sluiting van dit instituut in Arnhem en omgeving kwam daar Club Style in discotheek MAX Brothers, maar ook daar is inmiddels de stekker uit. Reden? Tegenvallede bezoekersaantallen, we zien het overal. Nachtbrakers in Arnhem hebben derhalve café Capella in de Nieuwstraat gebombardeerd tot voornaamste uitvalsbasis, een functie die deze kroeg met glans vervult.

Een bonte mix van bezoekers, gevarieerde blije muziek en vrolijk barpersoneel. In Capella is het vrij snel feest en iedereen mag meedoen. Als buitenstaanders uit de randstad hebben wij de aanwezige bezoekers tot het uiterste getest maar niks bleek te gek. Twee lesbiennes beeldden graag met ons allerlei liedjes uit, een andere gooide haar haar los en we mochten de gay.nl-stickers werkelijk overal op plakken. Hoewel, dat laatste telt niet want dat was bij een heteromeisje met een camerafetisj die haar broer wilde slijten aan elke homo die ze kon vinden. Toen we uiteindelijk de Grease megamix misbruikten om een volledige hoek met tot op dat moment stilstaande mensen aan het dansen te krijgen en dit nog lukte ook, wisten we het zeker: je hoeft hier niemand te kennen om het gewoon leuk te hebben.

Aan het einde van de avond liepen we Steamworks-eigenaar Arold nog tegen het vrolijke lijf en hoewel we sauna’s niet in het onderzoek hebben zitten hadden we daar onmiddellijk spijt van.

Cijfer: 8, wat is het onwijs jammer dat Arnhem geen club meer heeft om tot in de vroege morgen door te gaan, maar ze hebben dat lokaal prima opgelost door tot een uur of vier door te dansen in café Capella. De kroegen blijven zo tot in de kleine uurtjes vol, wat de sfeer ten goede komt. Verder waren de mensen dermate leuk dat we niet anders kunnen concluderen dan dat Arnhem iedereen is aan te raden!

Ook in mei gaan wij weer op stap. Voor wie wil raden waarheen geven wij weer een dikke vette hint: we bellen wel even vantevoren!Noot: Voor dit onderzoek bezoeken wij uitsluitend kroegen/bars/clubs die minstens eenmaal per week te bezoeken zijn en zich officieel in de eerste plaats op homo’s richten. Speciale feesten en/of evenementen vormen geen onderdeel van het onderzoeksgebied. Overal zullen we aan vaste bezoekers en barpersoneel vragen of de avond representatief is voor de kroeg/bar/club om zo een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de kroeg/bar/club. Voor de erbarmelijke kwaliteit van de foto’s is de camera van Kristiaan verantwoordelijk. Meningen en conclusies in het artikel zijn subjectief en niet noodzakelijkerwijs de mening van GAY.NL.

Eerdere artikelen:
Introductie
Januari
Februari
Maart