Alleen zingen was niet genoeg voor Brandy – ze wilde ook acteren. Ze vertolkte de hoofdrol in de populaire televisieserie Moesha en had rollen in films als I Still Know What You Did Last Summer en Cinderella.

Awards
Het ging Brandy voor de wind. Ze had een succesvolle acteercarrière, verkocht miljoenen platen en won talloze awards, waaronder een Grammy en ja, zelfs een felbegeerde TMF-award!

Helaas had Brandy, zoals veel tienersterren, ietwat moeite haar succes als volwassene voort te zetten. Haar derde album Full Moon uit 2002 leverde nog hits als de titeltrack en What About Us? op, maar daarna bleef het grote succes uit. Haar vierde album Afrodisiac uit 2004 flopte en dit leidde tot de beëindiging van haar platencontract.

Auto-ongeluk
Ook privé verliep het nieuwe millennium Brandy minder goed. Haar eerste huwelijk strandde, ze verbrak haar verloving met basketballer Quentin Richardson en eind 2006 raakte ze betrokken bij een auto-ongeluk dat één vrouw het leven kostte.

Na een ruime adempauze is Brandy echter weer helemaal terug. Eind vorig jaar bracht ze haar vijfde album Human uit en ter promotie hiervan begint deze week haar Europese tour. Zaterdag 9 mei is Nederland aan de beurt – ze treedt dan op in poptempel Paradiso in Amsterdam. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Brandy sprak gisteren met Gay.nl!

Deze week is je Europese tour begonnen. Vanavond sta je in Paradiso. Wat kunnen we verwachten?
´Het is ongeveer tien jaar geleden dat ik voor het laatst in Europa heb opgetreden. De fans verdienen het me weer te zien en ik zal me dan ook voor de volle honderd procent inzetten. In de tijd dat ik uit de spotlight was, ben ik erg gegroeid, ook als performer. Ik ben zelfverzekerder dan ooit. Mijn eerste concert in Londen afgelopen donderdag verliep fantastisch – nog nooit trad ik op met zoveel passie, gevoel en energie. Ik speel een aantal nummers van mijn nieuwe album Human, maar natuurlijk komen ook de oude hits voorbij.´

Human werd positief ontvangen door zowel fans als critici, maar qua verkoop doet het album het minder goed. Heb je enig idee waardoor dit komt?
Muziek is voor mij altijd een uitlaatklep geweest. De afgelopen jaren waren behoorlijk zwaar (het auto-ongeluk – red.) en ik had dit album nodig om een aantal zaken te verwerken. Het gevolg hiervan is dat Human een diep en vooral persoonlijk album is geworden. Ik denk dat veel mensen tegenwoordig liever luchtige, vrolijke club records horen en dat is duidelijk niet waar het bij Human om draait. Wel heb ik van veel fans gehoord dat dit album ze door moeilijke tijden heeft geholpen en dat zie ik ook als een vorm van succes. Ik wil echter dat mijn volgende album een groot commercieel succes wordt!

Voor je zesde album ben je de studio al ingedoken met producers The-Dream (Rihanna’s Umbrella) en Stargate (Beyonce’s Irreplaceable). Kun je al iets meer verklappen?
Ik ben inderdaad al druk bezig geweest in de studio. Het album zal minder zwaar worden dan Human - het is nu tijd om plezier te hebben! Ik kan je verzekeren dat de fans niet lang op het album hoeven te wachten; het komt misschien zelfs later dit jaar nog uit. En ik kan je alvast exclusief verklappen—jij bent de eerste die dit hoort!—dat ik zodra ik terug ben in Amerika met Pharrell Williams (van producerduo the Neptunes) de studio in duik.

Met welke artiesten zou je graag willen samenwerken? Wie staan bovenaan je verlanglijstje?
Ik bewonder Beyoncé enorm. Met haar zou ik graag een duet willen opnemen, maar voorlopig nog even niet. Ik wil eerst tegenover mezelf bewijzen dat ik nog op eigen houtje kan scoren. Daarna mag ze me bellen!

Veel mensen kennen je natuurlijk van de televisieserie Moesha. Onlangs heb je een pilot opgenomen voor een nieuwe show. Kun je hier al iets over kwijt?
Ik mag nog niet teveel verklappen, maar de serie heet This Little Piggy en draait om een familie die door de recessie in één klap haar hele vermogen kwijtraakt. Ik speel een vrouw die op zijn zachtst gezegd niet erg vriendelijk is: ze is een materialistische snob. Dit karakter is totaal het tegenovergestelde van mijzelf, wat het erg leuk maakt haar te spelen. De tv-zender ABC is nog in onderhandeling over de serie, dus dit is alles dat ik op dit moment kan zeggen.


In de jaren ’90 wist je je muziek- en acteercarrière goed te combineren. Denk je dat dit je ditmaal ook gaat lukken, aangezien je nu moeder bent?
Ik combineer muziek en acteren al vanaf het begin van mijn carrière, dus eigenlijk weet ik niet beter. Ik heb er alle vertrouwen in dat het nu ook goed komt. Mijn moederschap zal dit niet in de weg staan. Sterker nog, het zal me alleen maar helpen, want mijn dochter Sy’rai inspireert me het beste uit mezelf te halen. Ze is nu bij mijn moeder in Los Angeles en ik mis haar verschrikkelijk!

Tot slot, je woont in Californië en hebt ongetwijfeld gehoord over Proposition 8. Hoe sta jij tegenover het homohuwelijk?
Ik vind dat twee mensen hun liefde voor elkaar zouden moeten kunnen uiten op de manier waarop zij dat willen, ongeacht hun kleur, geloof of geslacht. Om mensen dit recht af te nemen klopt gewoon niet. Liefde kent geen regels.

Tekst: Tim Groot Kormelink