Voor Nederland is het Eurovisie Songfestival 2009 een jubileumeditie. Ons land doet precies voor de 50ste keer mee. De Toppers René Froger, Jeroen van der Boom en Gordon moeten dit jaar de Nederlandse driekleur verdedigen. Zij zingen het nummer Shine, geschreven door Gordon en gecomponeerd door Gordon en Bas van den Heuvel. Het Nederlandse publiek koos tijdens het Nationaal Songfestival op 1 februari massaal voor het nummer Shine. Voor het Eurovisie Songfestival heeft DJ John Marks van de oorspronkelijk versie een nieuwe remix gemaakt. Met deze 'new wave Eurovision 2009’-versie gaan De Toppers proberen om na 34 jaar weer een eindoverwinning voor Nederland te behalen.

Halve finale
De Toppers treden, na loting, aan in de tweede halve finale van 14 mei. Ze zijn hekkensluiter met een 19e startpositie. Achttien landen gaan hen voor: Kroatië, Ierland, Letland, Servië, Polen, Noorwegen, Cyprus, Slowakije, Denemarken, Slovenië, Hongarije, Azerbeidzjan, Griekenland, Litouwen, Moldavië, Albanië, Oekraïne en Estland.

Twee dagen eerder, op 12 mei, strijden 18 andere landen in de eerste halve finale. Hier gaat het om Montenegro, Tsjechië, België, Wit-Rusland, Zweden, Armenië, Andorra, Zwitserland, Turkije, Israël, Bulgarije, IJsland, VJR Macedonië, Roemenië, Finland, Portugal, Malta en Bosnië-Herzegovina.

Uit iedere halve finale gaan tien landen door naar de finale van 16 mei. Gastland Rusland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje zijn al rechtstreeks geplaatst.

Stemmen
Cornald Maas verzorgt bij alle drie de live uitzendingen het commentaar. Namens Nederland zal TROS-presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen tijdens de finale van 16 mei de punten doorgeven. Het Nederlandse publiek kan stemmen via televoting en sms. Dat geldt alleen voor de halve finale van 14 mei en de finale van 16 mei. Nederland kan niet op het eigen land (De Toppers) stemmen, en heeft geen stemrecht tijdens halve finale van 12 mei.

De uitzendingen van het Eurovisie Songfestival zijn dit jaar een co-productie van NOS en TROS.  Dit vanwege de gehele overgang van het festival naar de TROS per 2010.Goldgift
Het dubbelalbum met ålle inzendingen van het Eurovisie Songfestival 2009 is nú in alle winkels verkrijgbaar. Maar iedereen die nú Goldmember wordt voor een jaar ontvangt het dubbel-album thuis. Let op: zolang de voorraad strekt, op=op, weg=weg! Dus wees er snel bij! Een Goldmembership kost € 59,95 (omgerekend nog geen 5 euro per maand). Prima te doen dus!

Wat maakt een Goldmembership ook alweer zo leuk?
  • Altijd al willen weten wie er drie keer per dag op je profiel kijkt maar je nooit aan durft te spreken? Bekijk de laatste 24 bezoekers van je profiel!
  • Weet je even niet meer welke Mariah Carey songtekst jouw diepste gevoelens momenteel het beste weergeeft? Als Goldmember kun je eindeloos variëren met kleuren, lettertypes en –groottes en zelfs met html! Bovendien mag je véél meer foto's plaatsen (50 ipv 15)!
  • Word je om de dag aangesproken door dezelfde persoon die benieuwd is of je vandaag wél met hem wil daten? Gebruik de 'Negeer' knop voor een beetje rust in je leven!
  • Goldmembers maken regelmatig kans op extraatjes! Gastenlijst plekken voor feestjes, CD's (onlangs verlootten we nog albums van Roosbeef, Annie Lennox en en The Bird & The Bee!) en andere hebbedingetjes (het immens populaire Lady GaGa pokerspel!)
  • Vind je iemand heel gezellig maar ben je er nog niet helemaal klaar voor om een vriendenverzoekje te sturen? Voeg hem/haar dan toe aan je favorieten! En als het wederzijds is (de ander heeft jou ook als favoriet aangeklikt), dan kun je dat zien. Goldmembers mogen een onbeperkt aantal favorieten kiezen, Lightmembers maximaal 3.
  • Ben je even helemaal de draad kwijt en wil je weten met die je recentelijk berichten hebt uitgewisseld? Je laatste berichten staan op een overzichtelijke pagina gegroepeerd.
  • Heb jij ook geen zin om constant de webcamjongens onder je vriendenlijst te zien of wil je Gay.nl gewoon op kantoor of op een gezamenlijke computer aan kunnen hebben, dan kun je als Goldmember de expliciete pornobanners uitschakelen.
En nog veel meer! Voor nog geen 5 euro per maand heb je al een verguld profiel én het gratis dubbel-album met daarop alle inzendingen voor het Eurovisie Songfestival 2009! En als je totaal geen behoefte hebt aan meer dan 2 uur Songfestival-voorpret, dan kun je ook kiezen voor het tijdelijke aanbod van € 15,- korting op een Goldmembership voor een jaar. Klik hier om je voor een jaar aan te melden!

Lees ook:
» Gaan Toppers door naar finale? (70) reacties
» Geen Gay Pride Moskou (14) reacties
» Songfestival dubbelalbum nieuwe Goldgift! (1) reacties
» Oekraïne favoriet voor Songfestival (27) reacties
» Foto's Nationaal Songfestival (44) reacties