Eerder was er een shortlist bekend gemaakt waaruit de winnnaar bekend zou worden gemaakt. Deze shortlist bestond uit:

1. De gelegenheidscoalitie die zich heeft ingespannen voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen bestaande uit Jan Wolter Wabeke, Henk Krol, en verder uit, Kees Waaldijk, Loes Gijbels, Frans Stelloo en Gerard Kuijpers;
2. De Vereniging Orpheus (www.orpheushulpverlening.nl);
3. De Stichting Pann (www.pann.nl);
4. Henk Krol en de Stichting Vrienden van de Gaykrant;
5. Boris Dittrich.

Juryvoorzitter Wim van de Camp benadrukte nog eens dat de prijs moet worden gezien als een oeuvre-prijs en het betreft dus beslist geen aanmoedigingsprijs om een goed voorbeeld te etaleren.

Henk Krol is journalist, oprichter en directeur/hoofdredacteur van de Gay Krant. Hij krijgt de prijs voor de breedte en de veelzijdigheid van zijn oeuvre. De jury – bestaande uit Wim van de Camp (voorzitter), Sonja Barend, Claudia de Breij, Sophie Hilbrand en Erwin Olaf - vindt dat Krol in doel, werkwijze en resultaten een fundamentele bijdrage levert en heeft geleverd aan de bevordering van de sociale acceptatie van homoseksuelen in Nederland en daarom als eerste de Jos Brink-prijs verdient.

De prijs betreft een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk.

Krol gaf aan zeer verrast te zijn met het winnen van de prijs. Het waren volgens Krol altijd anderen die hem ideeen aanreikten. Zijn rol daarin was volgens eigen zeggen klein en van bescheiden omvang. Kennelijk dacht de Jury daar heel anders over.