Dankzij Gordon en het Eurovisie Songfestival is er de afgelopen week plotseling meer dan ooit aandacht voor het recht van Oost Europese homos om Gay-Prides te organiseren. Europarlementariër Emine Bozkurt wil dat er naast deze terechte aandacht voor de prides nu ook meer aandacht komt voor de bittere noodzaak van deze homorechten-parades want fundamentele mensenrechten dreigen ook binnen de EU verloren te gaan.

In Nederland is de Gay-Pride een fantastisch volksfeest met als belangrijke politieke boodschap dat iedereen gewoon zichzelf kan zijn zijn, dat iedereen trots op zichzelf mag zijn. Homo-emancipatie is in Nederland misschien wel verder dan waar dan ook en toch is deze boodschap nog nodig in Nederland, homo’s en transseksuelen worden ook in Nederland nog veelvuldig gediscrimineerd.

We hoeven helaas niet tot Moskou te reizen of zelfs maar de EU te verlaten om in landen terecht te komen waar de Nederlandse situatie ineens utopisch lijkt. Voor de drie Baltische staten die nu vijf jaar geleden bij de Europese Unie zijn gekomen is er dit jaar één Pride, morgen in de Letse hoofdstad Riga. Deze Baltic Gay Pride is klein en vol onzekerheid, want de burgemeester van de stad heeft de optocht verboden, een grove schending van het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op vereniging. Door een nieuwe wet die binnenkort met een ruime meerderheid aangenomen dreigt te worden in buurland Litouwen zal de situatie voor Baltische homorechten nog vele malen erger te worden.

Deze site zou daar dan door onze eerdere uitspraak hierboven dat de Nederlandse Gay-Pride een fantastisch volksfeest is volgens de nieuwe wet al een duidelijke overtreding zijn. Voor mij als schrijver, voor de site vanwege het publiceren en ook voor u, voor het lezen hiervan.

Kort samengevat verbiedt deze nieuwe wet alle informatie die geïnterpreteerd kan worden als promotie van homoseksualiteit of biseksualiteit. Het cynische van een dergelijke ruime definitie is dat zelfs feitelijke en wetenschappelijke informatie eenvoudig zo geïnterpreteerd kan worden. Een docent die bijvoorbeeld tijdens seksuele voorlichting op school vertelt dat homoseksualiteit geen geestelijke afwijking is, begaat naar de letter van deze wet al een overtreding. Echter, een docent die homofobische opmerkingen maakt naar zijn leerlingen heeft van deze wet niets te vrezen. De nieuwe wet is volkomen in tegenspraak met de EU regels, met VN verdragen, maar ook met de Litouwse wet op gelijke kansen en de Litouwse code voor journalisten en drukkers.

Hiermee komen we op het belang van de Gay-Pride. De bescherming van fundamentele vrijheden ter bescherming van mensenrechten die wij als Europese gemeenschap met elkaar hebben afgesproken zijn niets waard als dit blijft bij dode letters op dood papier. De Europese Commissie, het Europees Hof van Justitie en de EU lidstaten mogen niet de ander kant opkijken terwijl een land, een EU land zelfs, de rechten van duizenden van haar inwoners decennia terugschroeft.

Prides, in Riga, Moskou en Amsterdam, zijn een belangrijk moment om machtshebbers te herinneren aan het feit dat ook homo's en transseksuelen burgers zijn met gelijke rechten. De politieke partijen hebben een speciale verantwoordelijkheid om hun zusterpartijen in Litouwen hier hard op aan te spreken. De Baltic Gay Pride die morgen hopelijk toch door gaat in Riga is een goede gelegenheid voor iedereen, homo en hetero, om solidariteit te tonen en op te staan voor een Europa voor iedereen, op de straten van Riga maar ook in de politiek van de rest van Europa.