Toch doen nog veel bedrijven zaken met Iran, omdat zij een schat hebben aan olie. Shell heeft grote belangen in Iran. Het bedrijf is bovendien betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe gasvelden. Shell-topman Van der Veer liet afgelopen week de aandeelhoudersvergadering weten nog geen besluit te hebben genomen over de exploitatie van het Pars-veld in het Iraanse deel van de Perzische Golf. Het Iraanse persbureau Mehr berichtte op 27 april echter dat Shell zijn aandeel in het gasproject het zuidelijke Pars-veld zal vergroten van 25 naar 30 procent. Het gaat om een investering van ruim tien miljard dollar. 
 
In deze tijd van economische crisis wordt steeds meer gekeken naar het ethische gedrag van bedrijven en banken. Het Iran comite, waar ondermeer Christenen en homo's in verbonden zijn, spreekt daarom Shell aan op zijn investeringen in Iran. Dat deed ze zaterdag in het Financieel Dagblad en tijdens de aandeelhoudersvergadering die afgelopen week plaats vond.
 
Zij doet dit om twee redenen. Iran is volgens het Iran-comité moreel verwerpelijk en het zou ook gewoon dom zijn te investeren in Iran. 'Mensen hebben hun mond vol dat bedrijven zich dienstbaarder moeten opstellen aan de maatschappij. Het gaat om meer dan winst maken alleen, zo is de terechte teneur nu naar aanleiding van de kredietcrisis. Verantwoord ondernemen is niet iets wat je met de mond belijdt, maar ook in daden moet vorm geven. Dat betekent dat als mensenrechten zo ernstig onder druk staan als in Iran, je kritisch moet willen kijken of je met je investeringen een misdadig regime zoals Iran heeft in stand moet houden zoals Shell nu indirect doet.', aldus Frank van Dalen, die vice-voorzitter is van het Iran-comité.
 
Mocht dat nog niet al genoeg reden zijn om met investeringen te stoppen in Iran, er zijn ook politieke ontwikkelingen die investeringen in Iran risicovol maken.
 
'Amerika staat op het punt om het sanctiebeleid in Iran stevig aan te scherpen. Dat betekent dat bedrijven die zaken doen met Iran zelf onderdeel van een boycot kunnen worden. Shell loopt dan het risico flink klappen op te lopen in Amerika. Ook daar moeten de aandeelhouders bij stil staan'.
 
Op de aandeelhoudersvergadering die dinsdag plaats vond stelde van Dalen met zijn collega's uit het Iran-comité het investeringsbeleid van Shell in Iran aan de kaak. Shell-topman van der Veer reageerde geergeerd. Hij weigerde meerdere keren om op de kwestie in te gaan en liet het bij een aantal algemene verklaringen.
 
Leden van het onlangs opgerichte Iran-Comité wezen Shell op zijn eigen ethische gedragscode die stelt dat het bedrijf de fundamentele mensenrechten in acht neemt. Van Dalen riep oud-premier Wim Kok op om in zijn rol als voorzitter van de 'corporate and sociale responsibility comitee' van Shell met een notitie te komen waarin het algemene en investeringsbeleid van Shell in Iran vanuit ethisch en maatschappelijk perspectief wordt beschreven. Daarin zouden eveneens de risico's van het sanctiebeleid voor de aandeelhouders moeten worden meegenomen. Wim Kok gaf aan daar niets voor te voelen. Volgens de oud-premier gaat de directie al op "toegewijde wijze" te werk. Toch gaf het applaus uit de zaak en de ondersteuning uit Engeland via de videoverbinding aan dat als het aan de aandeelhouders ligt het hiermee voor de Shell-top nog niet klaar is. Na afloop van de vergadering werden de leden van het Iran-comité benaderd door zogenaamde 'issue-managers' van Shell. Een gesprek tussen het comité en Shell is dus in de maak. Wordt vervolgd.

Meer informatie: www.irancomite.nl
 
Lees ook:
» Verbetering regelgeving asielzoekers (15) reacties
» Homovluchteling recht op asiel (47) reacties
» Iran: 16 procent had homoseks? (58) reacties
» Iran schrapt deel doodstraf (32) reacties
» Ahmadinejad over homo's (74) reacties
» Mehdi Kazemi krijgt asiel (58) reacties
» Griekenland beschermt Iraniër (26) reacties
» Iraanse homo overgedragen (60) reacties
» Beroep Iraniër afgewezen (+Upd.) (180) reacties
» Iraanse lesbo in levensgevaar (47) reacties
» Jonge Iraanse homo wordt uitgezet (37) reacties
» Iraanse jongen geëxecuteerd (95) reacties
» 'Iran minder homo's’ (86) reacties
» Iran: geen ho, wel trans (27) reacties
» 'Wij hebben geen homo’s' (117) reacties
» Iraanse hojo’s niet verhangen (39) reacties
» Homo�s mishandeld in Iran (50) reacties
» Feestgangers gearresteerd in Iran (136) reacties