De Roze Kroegentocht begon zaterdag om 20.00 uur in bar Arc. Daarna bezochten de kandidaten voor de Europese verkiezingen homo-uitgaansgelegenheden in onder andere de Reguliersdwarsstraat, Halvemaansteeg, Zeedijk, Spuistraat en aan de Amstel en het Rembrandtplein. De kandidaten deelden flyers uit en gingen met bezoekers in gesprek. Bij café ’t Leeuwtje konden bezoekers tijdens een minidebat vragen stellen. Marietje Schaake van D66 nam in café Montmartre achter de tap plaats, de homoseksuele SP-lijsttrekker Dennis de Jong deed dat in café The Queen’s Head.


Tappen in Queenshead met D66 Marietje Schaake en SP-lijsttrekker Dennis de Jong. Ook Boris van der Ham doet mee

De kroegentocht is een initiatief van stichting ProGay om aandacht te vragen voor de verkiezingen op 4 juni. “Europa heeft niet het platform gekregen dat ze verdient”, stelt voorzitter Frank van Dalen. “Europa kan zich hard maken voor de belangen van homoseksuele mannen en vrouwen. Een meerderheid van de EU-lidstaten erkent het huwelijk tussen twee mannen of vrouwen niet en in Griekenland, Letland, Malta, Spanje en Portugal kunnen homo’s geen asiel aanvragen als ze in eigen land vanwege hun geaardheid worden vervolgd.”

Van alle aan de Europese verkiezingen deelnemende partijen zegden zes hun medewerking aan de kroegentocht toe. Het CDA liet het zaterdagavond op het laatste moment afweten. Het CDA stemde onlangs in Europa tegen de antidiscriminatierichtlijn die discriminatie op basis van ondermeer seksuele gerichtheid ook buiten de werkvloer verbiedt. “Het was goed geweest als het CDA bij de doelgroep zelf tekst en uitleg was komen geven”, aldus van Dalen.


PvdA Emine Bozkurt en VVD Laetitia Smits van Oyen met elkaar in debat in café 't Leeuwtje (discussieleider Jan-Willem van der Wal)

Aan de kroegentocht namen 20 uitgaansgelegenheden deel: Arc, Exit, 't Sluisje, Saarein, Prik, Getto, ‘t Mandje, The Queen’s Head, Vive la Vie, ‘t Leeuwtje, Montmartre, Thermos, Church, The Cuckoo’s Nest, The Web, Paradiso, Mon Ami, Palma’s Hoekje, Hotspot en Lellebel.