Playbackend en heupwiegend op de maat van mijn muziek stap ik de trein binnen, terwijl de medemens zich zuchtend in een stoel laat zakken. We gaan met z’n allen naar onze fulltime bezigheden; studie of werk. In gedachten zie ik hoe de trein al rijdend het landschap overspoelt met doelloosheid, gevoed door forenzen die niet meer weten waarom ze voor dit leven hebben gekozen – áls ze al het idee hebben ooit een keuze gehad te hebben.

De student doet ‘zoals verwacht wordt’ een studie en maakt het af onder het motto ‘tja, ik ben er nu toch al aan begonnen’. De werkende lijdt met de gedachte ‘ach, ik dien mijn tijd wel uit’. Men weet niet wat hem motiveert.

Het forenzen en studie- en werkuren zijn noodzakelijk kwaad, enkel de overblijvende uren van de dag zijn om te genieten, nietwaar?

Inderdaad, niet waar. Door de jaren heen heb ik mensen om mij heen verzameld die een sterk gedreven eigen levensstijl hebben en hun omgeving daarin beïnvloeden. Deze mensen laten zich leiden door hun wensen; het zijn
vrienden waar ik bijzonder trots op ben.

Terwijl één fulltime zijn kinderen in groep acht inspireert meer zichzelf te zijn en goede resultaten te halen, weet een ander gepassioneerde theaterstukken neer te zetten. Een derde gaat op in de wereld van gezondheidzorg en weer twee anderen coachen iedereen om zich heen om persoonlijke problemen te verhelpen.

Ik prijs mij gelukkig met zulke geïnspireerde mensen. Zo ook een andere vriend van mij, die meerdere studies en banen in zijn leven heeft geprobeerd, op zoek naar een aanhoudende passie. Zijn behoefte aan energiegevend werk motiveerde hem enkele keren zijn leven radicaal om te gooien. Ik bewonder die moed enorm.

Goed, niet iedereen durft een radicale beslissing te nemen - zeker niet in een tijd van economische recessie. Maar ik geloof dat iedere baan en studie, hoe suf soms ook, leuk en interessant gemaakt kan worden: in je eigen beleving en met je eigen input. Zodra je weet wat je inspireert en motiveert, kun je nagenoeg alles in je leven daarop afstemmen. Wat houdt je tegen!

Een slaaf van een vastgeroest systeem zijn is een keuze die mensen zelf maken. Werp jij dagelijks úren van je leven weg door te berusten in een levensrichting die jou niet inspireert?