Hoewel het jammer was dat Nederland niet meer van de partij is, heb ik genoten van dit megaspektakel. De finale telde verschillende optredens waarvan het niveau echt niet beter was dan de bijdrage van de Toppers, maar ik vond veel liedjes beter dan wat Nederland had ingestuurd. De Toppers hebben hun best hebben gedaan om iedereen in Nederland weer enthousiast te krijgen voor het Songfestival en dat is grotendeels gelukt. Gordon, René en Jeroen gaven in de halve finale bovendien een goede prestatie weg, maar veel bijdragen tijdens de finale waren gewoon beter. De prachtige ballad van Engeland, de Franse chanson van Patricia Kaas, Malta dat veel te weinig punten kreeg, IJsland dat wel veel punten kreeg, Turkije met een slimme bijdrage en een verrassend goed presterend Azerbeidzjan.

Net als voorgaande jaren gaan er na de uitschakeling van Nederland stemmen op om niet langer deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival.

Het zou een Balkan-feestje zijn geworden en de puntentelling zou niet eerlijk verlopen. Meestal klinkt er in de argumenten de frustratie door van slechte verliezers. Ik vind dat we gewoon mee moeten blijven doen, maar ons eens serieus mogen afvragen hoe het komt dat we van de 19 deelnemers in de halve finale op de 17e plek terecht komen. Als we mee willen doen in de finale moet er wel een nummer ingestuurd worden dat (ook) anderen aanspreekt. De situatie dat buurlanden elkaar vaak punten geven bestaat nog steeds. Dat komt niet alleen doordat die buren elkaar zo aardig vinden, het heeft ook te maken met landen die elkaars muzieksmaak delen. In plaats van mokken en anderen de schuld te geven kan Nederland beter een nieuwe koers inzetten.

Trouwens, wanneer Nederland vijf jaar lang niet de finale van het EK Voetbal haalt, stoppen we er toch ook niet mee?

De Toppers hebben in aanloop naar het Eurovisie Songfestival veel aandacht op zich gericht weten te krijgen. De pr-machine draaide op volle toeren. De ontvangst van meer dan twintig deelnemers in Den Haag met een hoofdrol voor de Toppers was een groot succes. Televisiebeelden van de bustocht door het centrum, hun optreden op het Plein en de rondleiding door Madurodam zijn heel Europa door gegaan. Sterker nog, zelfs in China zijn beelden van die dag uitgezonden. Daar heeft het niet aan gelegen, maar hoewel het steeds meer draait om de act en het optreden ligt het echte succes toch bij een nummer dat zich onderscheidt. De Noren hadden dat een stuk beter begrepen. Op Roze Zaterdag (20 juni) kunnen we weer verder genieten van het Songfestival met oud-deelnemers als Gerard Joling, Willeke Alberti en Marga Bult. En wie niet van het Songfestival houdt kan altijd nog naar optredens van Ellen ten Damme, Stereo of  New Cool Collective gaan kijken. Tot dan!
 
Lees ook:
» Frits | Roze zaterdag Den Haag (5) reacties
» Frits | Melk, de witte motor (7) reacties
» Frits | Slecht grondpersoneel (44) reacties
» Frits | Decemberperikelen (6) reacties
» Frits | Coming Out Day (15) reacties