Deze woorden sprak COC-voorzitter Wouter Neerings tijdens het kandidatendebat dat ProGay organiseerde in het kader van de Europese verkiezingen die plaats zullen vinden op 4 juni aanstaande. Uit een recent onderzoek van ProGay bleek dat homo’s en lesbiennes standpunten over homothema’s erg belangrijk vinden bij het kiezen van een partij. Reden temeer voor ondermeer het COC om veel aandacht te besteden aan de Europese verkiezingen.

Veel partijen laten een uiterst Eurosceptisch geluid horen.

Zij houden kiezers voor dat een steeds groter wordende Europese Unie weleens zou kunnen leiden tot achteruitgang van de homo-emancipatie in Nederland. Een enkele partij probeert kiezers ‘bang’ te maken voor een dreigende ‘Islamisering’ van Nederland. Deze Islamisering zou immers alleen maar een achteruitgang voor holebi’s en transgenders in Nederland tot gevolg kunnen hebben.

“Is het daadwerkelijk realistisch te verwachten dat een groeiende Europese Unie betekend dat homo’s en lesbiennes in Nederland er straks op achteruitgaan,” vroeg één van de toeschouwers van het ProGay lijsttrekkersdebat. Als we sommige partijen moeten geloven, is dit inderdaad het geval. Deze partijen spelen hiermee echter vooral in op angstgevoelens, op rationele gegevens is deze angst immers niet gebaseerd. Feit is dat er binnen de Europese Unie steeds meer gezamenlijke wetgeving komt. Gezamenlijke wetgeving die nationale wetgeving vervangt, mag echter nooit tot achteruitgang van rechtsbescherming in EU-lidstaten leiden. Dit hebben landen jaren geleden al gezamenlijk afgesproken. De EU kan bijvoorbeeld nooit Nederland  dwingen het homohuwelijk af te schaffen.

Als een land progressievere wetgeving wil hebben dan de EU voorschrijft, dan mag dat gewoon!

Het COC waakt ervoor dat partijen holebi’s en transgenders gebruiken als troetelbeertjes om andere minderheden mee te slaan. Wij zijn overtuigt dat een sterk Europa per saldo veel voordelen heeft voor de homo-emancipatie. Partijen die zeggen dat homo’s en lesbo’s in Nederland het slechter zullen krijgen door bijvoorbeeld de potentiële toetreding van Turkije tot de Europese Unie doen aan bangmakerij. Dat soort bangmakerij werken wij niet aan mee.

Simpelweg omdat het opwekken van afkeer ten opzichte van bepaalde minderheidsgroepen ook een potentieel gevaar voor ons met zich meedraagt, deze afkeer kan zich immers ook op andere groepen gaan richten. De Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog stond niet op zichzelf: al snel werden ook zigeuners, gehandicapten en homoseksuelen vervolgt. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd Europa opgericht: niet alleen om economische samenwerking te bevorderen, maar juist ook om dit soort oorlogen nooit meer te laten gebeuren. De grondleggers van Europa waren zich er terdege bewust van dat Europa meer dan een economische project, ook een sociaal project is.

Donderdag gaan we naar de stembussen voor de Europese verkiezingen. Wil je meer weten over de standpunten van verschillende partijen en wat Europa de afgelopen jaren heeft betekent voor holebi’s en transgeneders?Kijk dan op www.gayvote.nl. Hier kun je ook het lijsttrekkersdebat terugzien dat het COC onlangs organiseerde.