Door mijn werk ken ik Erzik goed, eerder dit jaar spraken wij beiden nog op een conferentie van de UEFA in de Poolse hoofdstad Warschau. Ook hij sprak zich daar onomwonden uit voor de diversiteit van het voetbal en zei dat het tolereren van racisme, sociale uitsluiting, seksisme en homofobie onacceptabel is. Ik heb daarom goede hoop dat de Turkse voetbalbond binnenkort deze beslissing zal terugdraaien, maar daarmee zijn we er nog niet. Het echte probleem is veel groter en speelt niet alleen in Turkije maar ook in alle andere Europese landen.

Veel sportclubs in Europa doen geen enkele moeite een discriminatievrije omgeving te creëren waarin iedereen gewoon zichzelf kan zijn. Ikzelf ben al jaren actief bezig met homorechten en ben een fanatiek voetbalfan, maar als je me vraagt openlijk homoseksuele voetballers op te noemen sta ik met de mond vol tanden. De openlijk homoseksuele Engelse profvoetballer Justin Fashanu was een zeldzaam en tragisch voorbeeld, na jaren van pesterijen en kwaadsprekerij pleegde hij in 1998 zelfmoord. Ook schrijver Huub ter Haar heeft voor zijn bundel Gelijkspel, met verhalen van homoseksuele topsporters in Nederland, geen enkele openlijk homoseksuele voetballer kunnen vinden. Weliswaar heb ik mensen met droge ogen horen zeggen dat er geen voetballende homo's zijn omdat de voetbalwereld te mannelijk zou zijn voor homoseksuelen maar daar geloof ik niets van. De voetbalwereld is toch zeker geen parallel universum met alleen maar hetero's. Statistisch zit er in bijna ieder elftal toch echt wel een homo. Blijkbaar is het in de ArenA, Kuip en Gelredome net zo moeilijk om uit de kast te komen als in de Turkse voetbalwereld. Het is meer dan terecht dat de Turkse voetbalbond nu door de internationale gemeenschap wordt teruggefloten, maar ook veel voetbalclubs in de EU verdienen een roze kaart.

Emine Bozkurt is sinds 2004 lid van het Europees Parlement voor de PvdA. Ze vecht voor gelijke rechten van alle mensen en zit in de commissies: Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken, Vrouwenrechten en gendergelijkheid en Cultuur en onderwijs. Ze is woordvoerder sport namens de Europese sociaaldemocraten. Daarnaast zit ze in de delegatie Turkije-EU en is ze actief in de parlementaire homorechtenwerkgroep. Ze is nummer twee op de kandidatenlijst van de PvdA voor de komende verkiezingen van vier juni.
Lees ook:
» Video | Verslag roze kroegentocht en debat (6) reacties
» Column Emine Bozkurt | Deze site is illegaal in Litouwen (25) reacties