"Dat lukt echter niet. Een berichtje wordt ofwel genegeerd, ofwel krijg je bericht dat ze niet kunnen, zonder een andere datum voor te stellen. Ik heb inmiddels afgeleerd om die andere datum voor te stellen. Als ze dat zelf niet doen, willen ze gewoon niet."

"Ik heb ook al geprobeerd eens te bellen, maar dan word niet opgenomen. Of er wordt gezegd dat ze nog even in de agenda moeten kijken en snel contact op zullen nemen, wat ze dan nooit doen."

"Vandaag had ik wel een afspraakje en ik was helemaal blij dat er eens normaal werd gereageerd. Echter, dat bleek ook weer een illusie. De afspraak ging niet door. Dat werd me niet gemeld, maar ik moest zelf die conclusie maar trekken. Erg vervelend. Gelukkig hoor ik van een vriend, dat hij wel meer mensen kent die dit overkomt. Vrienden zeggen dat ik er goed uitzie, dus daar ligt ’t niet aan."

"Maar ik zou het prettig vinden als ik dit kon vermijden of in ieder geval van tevoren zou kunnen zien aankomen. Niet zelf contact opnemen is volgens mij geen optie. Als iedereen dat gaat doen, gebeurt er sowieso nooit meer iets. Enig idee?"

Ik ga er even vanuit, dat Jesrun verder een gewone sociale jongen is en geen vreemde indrukken achterlaat. Doet hij nu iets fout, als hij wil daten? Wat is een date eigenlijk? Het varieert tussen een seksdate en een romantische afspraak. In ieder geval een afspraakje, waarbij ‘het vrijen’ op termijn niet uitgesloten wordt. Het venijn zit ‘m in de woorden: op termijn. De een sluit dit eerder uit dan de ander. En daar sta je dan met je ziel onder je arm.

De vraag is: kan je een afwijzing zien aankomen, kun je het vermijden?

Als je iemand leuk vindt na een dronken bui of een seksdate, wees dan op je hoede. Het is voor beiden grotendeels begonnen uit genot. Meestal niet uit liefde; vaak is het niet meer dan een gelegenheidsflirt. Pas op dat je erna je gevoelens van liefde niet teveel in je eentje gaat cultiveren. Of hem bij je vriendinnen helemaal gaan idealiseren. Ga niet lang lopen fantaseren over hoe leuk hij wel niet is. De realiteit is soms hard maar biedt ook uitkomst.

Mijn advies is: doe wat met je gevoelens naar die leuke jongen. Laat ’t er niet te snel bij hangen zoals Jesrun toch een beetje doet. Gebruik je gevoelens als sterkste wapen op het slagveld van de liefde. Begin met je opbloeiende liefdesgevoelens 100% serieus te nemen, want ze zijn kwetsbaar. Probeer dan vooral niet op de lollige toer te gaan of weer een seks-achtige date te organiseren. Zet in op een wat neutralere afspraak met hem, bijvoorbeeld even wat drinken in de kroeg. Daar bescherm je jezelf ook mee.

Nog een tip: ga na zo’n ontmoeting niet meteen uitgebreid berichtjes versturen, sms-en of aan de telefoon jengelen. Beter: gevoelens een dagje laten betijen en dan contact opnemen. Een sms is persoonlijker dan een berichtje via internet. Ga na één onbeantwoord sms-je vooral niet door met sms-en. Dat is voor de ander al snel te veel en verspeel je je kansen op contact. Verander van strategie: bel op een later tijdstip gewoon op! Nooit anoniem maar met je nummer in ’t display; dan wordt er sneller opgenomen. Misschien eng, maar je wilt toch contact?

Mocht je dan een ontwijkende reactie krijgen, speel dan je sterkste kaart uit: je gevoel.

Laat je niet meteen afschepen met: ‘ik bel je wel terug’. Breng hem in herinnering, wat je zo bijzonder aan het contact vond met hem. Hoe concreter, hoe beter. Wat je zo fijn vond aan het intieme in het lichamelijke contact, bijvoorbeeld zijn lippen, het tegen elkaar aanliggen, enz. Als het klopt wat jij hebt gevoeld, zal hij dit ook hebben gevoeld! Dat zal een positief gevoel in hem wakker roepen.

Wapen je natuurlijk wel voor een afwijzing, mocht je dit niet allemaal durven door de telefoon, dan kun je het hem nog berichten via internet. Vraag hem of hij dit ook heeft gevoeld, of dat ’t klopt, dat je wat terughoudendheid bij hem bespeurd. Zo ja, vraag ‘m waarom.

Als jij eerlijk en precies vertelt wat je hebt gevoeld en waar je het aan hebt beleefd, zal hij ook eerlijker worden. En genuanceerder reageren, of zeggen waarom hij niet op je voorstel ingaat. Bijvoorbeeld omdat hij met een ander bezig is, of een relatie heeft. Niets cooler als je zelf er ook een gewoonte van maakt om daar eerlijk in te zijn, wanneer jij gebeld wordt. Het helpt de ander zijn kwetsbare gevoelens een plaats te geven.

Lees ook:
» Marcel | Goed ruzie maken (10) reacties
» Marcel | She is a bitch? (16) reacties
» Marcel | Wanneer ben je depressief? (43) reacties
» Marcel | Geen Opa's! (35) reacties
» Marcel | De schade van vreemdgaan (44) reacties