Disco de Trut in Amsterdam staat al sinds 1985 garant voor een goede zondagavond, waar je aan het eind van de avond weer naar buiten loopt met de inhoud van je portemonee grotendeels intact en waar je gemiddeld gezien waarschijnlijk meer leuke gesprekken hebt gevoerd dan in een andere homobar.

Regels
De regels die door het team van vrijwilligers worden gehandhaafd wijken wel iets af van de gemiddelde homobar. Het wordt er op z'n zachtst gezegd niet op prijs gesteld als je je mobiele telefoon gebruikt, je hetero vrienden meeneemt, als je zoent met iemand van het andere geslacht en als je foto's maakt. Sinds de invoering van het rookverbod is de Trut er bovendien niet frisser op geworden. Desalniettemin werd de Trut jarenlang iedere zondagavond goed bezocht door een gevarieerd publiek.

Maar nu lijkt een einde te komen aan Disco de Trut.

Op de site is een mededeling geplaatst waarin wordt gemeld dat Disco de Trut definief zal stoppen. "Het is jammer dat jullie, trouwe Trutbezoekers, de Trut zoals ze bijna vijfentwintig jaar heeft gefunctioneerd vaarwel moeten zeggen. Voor sommige medewerkers was de lol er echter al lange tijd van af. Door de toenemende oppervlakkigheid in de gayscene werden wij steeds vaker geconfronteerd met gezeik over onze regels. Bezoekers die kwamen profiteren van onze lage prijzen zonder daarvoor in ruil te accepteren dat die lage drankprijzen het gevolg zijn van een geheel eigen manier van werken. En inderdaad, wij wilden niet dat er foto's gemaakt werden. Wij wilden niet dat de dansvloer volstaat met mensen die staan te sms-en. Wij waren het zat om continu hele simpele dingen uit te moeten leggen, om vervolgens afgezeken te worden."

"Wat vergeten werd is dat de Trut meer was dan vier simpele regels. Dus een paar maanden geleden is het plan voor The Cellar voorgesteld. Een deel van onze medewerkers wilde een nieuwe tent beginnen, een ander deel wilde dat niet en doorgaan met de Trut. Een maand geleden is er definitief besloten af te stappen van Disco de Trut, en The Cellar op te richten. Wij hopen dat we met dit bericht meer duidelijk hebben gemaakt."

Een groep verontruste Trut-bezoekers hebben inmiddels een petitie opgestart, om "aan de leden van de vereniging De Trut te laten weten dat ze een kwalijk besluit hebben genomen De Trut te laten verdwijnen en dat het nog niet te laat is om dit besluit terug te draaien."

Afleidingsmanouvre
Het is nog maar de vraag of het voortbestaan van de Trut wel écht in gevaar komt. Plaatsing van logo's van sites als ReguliersOnline en Gayfaces (beiden eigendom van Kooistra) op thecellar.nl lijkt onnodig. In het bericht dat op de site van het Trutfonds verscheen wordt immers nergens gesproken over overname door Kooistra. De domeinnaam thecellar.nl is bovendien geregistreerd op naam van Richard Prins, één van de vrijwilligers van de Trut.

NederTrut
Diverse Trutbezoekers van het eerste uur houden hun eigen theorie er op na. Ongeveer tien jaar geleden werd de Trut onverwachts omgedoopt tot 'NederTrut'. "In het begin van de Trut kwamen er alleen alto's en werkelozen, mensen die uit gingen in de Reguliersdwarsstraat vond je er niet terug." aldus een Trutbezoeker. "Uiteindelijk namen bezoekers van de Trut steeds vaker hun hetero vriendinnen en zelfs hetero vrienden mee. Daar leek de organisatie niet blij mee te zijn." Er zouden voortaan alleen nog maar Nederlandstalige meezingers worden gedraaid en overal in de Trut hingen pamfletten met daarop de slogan 'NederTrut: een nieuwe koers'. Uiteindelijk bleek dat NederTrut slechts twee zondagen gehouden zou worden. "De actie leek vooral bedoeld om de fag hags en corpsballen uit de Trut te weren."

The Cellar
Er hangt sinds enige tijd weer een bord in de Trut waarop in straffe taal wordt uitgelegd dat het niet de bedoeling is om je hetero vrienden en vriendinnen mee te nemen naar de Trut. De aankondiging op de site van de Trut, dat de disco omgedoopt zal worden tot The Cellar, met 'internationale dj's', een playroom en een entree van € 10,- (bijna 7 keer zo hoog als de reguliere entreeprijs van de Trut) zou dus één grote afleidingsmanouvre kunnen zijn. Anderen vermoeden dat dit een laatste 'cry for help' is; dat de Trut steeds minder vrijwilligers heeft om de disco draaiende te houden en dat men hoopt met deze actie aandacht voor dat probleem te vragen.

Wat er ook gebeurt: aanstaande zondag is de Trut dicht. En op zondag 14 juni zal The Cellar haar deuren openen. Medewerkers van de Trut zijn herhaaldelijk benaderd voor commentaar, maar gaven aan er niets over te kunnen zeggen.

MartijnT