Eén ding was zeker: de bezoekers van de Trut wilden hun geliefde zondagavonddisco niet kwijt. Er werd zelfs een petitie ingediend bij het team vrijwilligers dat de Trut runt. Gisterenavond zou voor het eerst The Cellar haar deuren openen: een club met 'playroom', € 10,- entree en internationale dj's.

Een paar vaste Trutgangers namen het zekere voor het onzekere en gingen gisteren toch maar polshoogte nemen. Ze troffen een donkergeverfde Trut aan, met een glas champagne bij binnenkomst en 'bouncers' bij de deur. Rond middernacht las voorzitter van de Trut een officiële verklaring voor:

"Amsterdam, 14 Juni 2009

Officiële verklaring van de Trut Vrijwilligers.

Er is veel gebeurd de afgelopen weken. Het nieuws van het verdwijnen van de Trut heeft heftige reacties opgewekt. Bij de klanten, in de media en op internet, bij de buren, maar niet in de laatste plaats ook bij de Trutvrijwilligers zelf.

De Trut is een ideële organisatie, waar een groep mensen, geheel vrijwillig maar met veel energie, een veilige en fijne plek probeert te creëren voor potten en flikkers, van alle leeftijden en van alle soorten.

Bovendien gaan de opbrengsten ook nog allemaal, dus ook de fooien bij de bar en de deur, direct naar homo-emancipatoire of HIV gerelateerde doelen. Projecten in binnen en buitenland worden op die manier al jarenlang financieel gesteund door de vrijwilligers en de bezoekers van de Trut. En dat is iets waar wij met zijn allen best trots op mogen zijn.

Wij vrijwilligers proberen de Trut de Trut te maken door hier iets neer te zetten waar wij zelf heel erg achter kunnen staan en waar wij zelf ook veel plezier in hebben. Het is dan wel vrijwilligerswerk, maar het moet wel leuk blijven.

Maar nu de Cellar. Voor de goede orde willen we eerst een aantal misverstanden wegnemen:
* De Trut heeft geen belastingschuld
* De Trut is niet verkocht aan S. Kooistra
* De Trut heeft wel een volledige horeca en exploitatievergunning

De creatie van the Cellar is het resultaat van een gevoel bij de Trutvrijwilligers dat het steeds onbekender werd bij een steeds groter deel van onze klanten waar de Trut nou eigenlijk voor staat. Wij merkten dat vele bezoekers echt niet weten dat de medewerkers vrijwilligers zijn, dat ze echt niet weten dat al het geld naar goede doelen gaat, en dat ze echt niet weten dat wij toch echt een een gay discotheek zijn.

Regels en gedragscodes worden met voeten betreden, men heeft schijt aan onze buren en wij worden als vrijwilligers vervolgens geschoffeerd als we de filosofie van de Trut proberen uit te dragen. En daar wilden we iets ludieks op verzinnen en dat is uiteindelijk dit geworden: The Cellar.

Juist door op deze plek een commerciële mainstream gaybar te situeren hoopten we een maximaal contrast te laten zien van wat wij als Trutvrijwilligers met onze kelder willen, en wat het net zo goed ook had kunnen zijn. Jullie hoeven dus niet bang te zijn, de deuren van de Trut zullen vanaf volgende week weer gewoon open gaan en de Trut zal weer alternatief en eigenzinnig zijn. Want eigenzinnig zijn we.

Veel van de reacties de afgelopen weken gingen over de regels die er gelden in onze kelder. Vaak was sprake van de vier regels van de Trut. Die regels zijn belangrijk voor ons, omdat wij denken dat ze bijdragen aan het veiligheidsgevoel en aan de algehele sfeer binnen de Trut. We

willen ze daarom ook hier nog eens benadrukken.

Regel 1: De Trut is voor mensen die zich pot of flikker noemen
Regel 2: Geen mobiele telefoons
Regel 3: Geen camera’s
Regel 4: Respect voor elkaar, respect voor de vrijwilligers en natuurlijk respect voor onze buren!

Hartelijk dank voor jullie geweldige steun en hartverwarmende reacties die wij als Trutters van jullie hebben gekregen!

Graag tot een volgende keer in de Trut!

Met vriendelijke groet, de Trutvrijwilligers.

www.trutfonds.nl"

MartijnT


Lees ook:
» Tumult in de Trut (82) reacties