Met het initiatief wil Kenkhuis duidelijk maken dat wederzijds respect in de sport een van de belangrijkste ingrediënten is voor een topprestatie. “Homo zijn is voor heel veel sporters de normaalste zaak van de wereld.” Om dat te laten zien zullen op de boot zowel hetero’s als homo’s staan, waaronder oud-zwemkampioen Pieter van den Hoogenband, Minke Booij en Jochem Uytdehaage.

Amsterdam Gay Pride-organisator ProGay is erg blij met het initiatief voor de topsportboot. “Veel sportende jongeren durven niet aan hun teamgenoten te vertellen dat ze homo zijn”, zegt ProGay-voorzitter Frank van Dalen. “Het signaal dat deze sporthelden geven door mee te varen met de Amsterdam Gay Pride is niet mis te verstaan. Het helpt jongeren om open te zijn over hun geaardheid en te laten zien wie ze zijn.”

Uit onderzoek blijkt dat homo’s en lesbiennes vaker individuele sporten beoefenen dan teamsporten. Ongeveer een kwart van de homo’s en lesbiennes is tegenover andere sporters niet open over zijn of haar geaardheid, terwijl ze dat naar vrienden en familie wel zijn. Van de homosporters heeft 15 procent tijdens het sporten temaken gehad met discriminatie op grond van geaardheid, van de vrouwen is dat 6 procent.

De topsportboot wordt mede-mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS en de Alliantie Gelijkspelen, een samenwerking tussen maatschappelijke organisaties en sportorganisaties.
Lees ook:
» Politie vaart mee met Gay Pride (31) reacties
» Homo’s VS trouwen tijdens Gay Pride (17) reacties
» Cohen trouwt int. homostellen (20) reacties
» Geen militairen op Gay Pride (46) reacties
» Slotervaart niet blij met Gay Pride (74) reacties
» Gay Pride in Slotervaart? (49) reacties
» Inschrijving botenparade geopend (38) reacties
» Geen confetti tijdens Pride? (34) reacties
» Mogelijk toch UvA-boot (14) reacties
» Geen UvA-boot Gay Pride (39) reacties
» Geen uniform op Gay Pride (31) reacties
» UvA op Gay Pride? (17) reacties
» Militairen moeten naar Pride mogen (9) reacties