Dit jaar riep FemFusion de eerste Femme van het jaar verkiezing uit, op zoek naar dé lesbo of bi die een jaar lang het gezicht van de lesbische emancipatie wil zijn. De verkiezing werd op 25 april jl. geopend door minister Plasterk, die het belang van rolmodellen benadrukte. Na een online stemronde op de community website van lesbisch platform FemFusion en de halve finale met vakjury o.l.v. Karin Giphart, bleven drie finalisten over.

De drie finalisten hebben tot minuten voor de uitslag campagne gevoerd en met een publiek van zestigduizend mensen tijdens de Roze Zaterdag in Den Haag, bleef het dan ook tot het laatste moment spannend! Om 20.00 uur kreeg Karin Giphart op het podium per SMS live de uitslag binnen. Eline, slechts 19 jaar en al flink actief in de politiek, werd derde en kreeg een DVD boxset van The L Word overhandigd, ter beschikking gesteld door Twentieth Century Fox. De eervolle tweede prijs, met een verschil van slechts 7% van de stemmen t.o.v. de winnares, ging naar de 25-jarige Saskia uit Zoetermeer. Zij kreeg van Travel Women en Fly Brazil een 15-daagse vakantie aangeboden naar het zonovergoten Brazilië.
 

Tenslotte reikte Ellen ten Damme de eerste prijs, een jaar gratis rijden in de smart forfem aangeboden door smart Center Utrecht-Amsterdam, uit aan Giullitta, hét verkozen rolmodel voor lesbisch en biseksueel Nederland! Spontaan gaf Ellen ten Damme de winnares haar T-shirt waarin zij eerder die dag haar fantastische optreden op het Plein had gegeven.

Giullitta heeft haar overwinning te danken aan haar heerlijk charismatische verschijning, maar vooral haar humor, die ze tentoonspreidt in haar rol als ‘zotte pot’. Met haar Zotte Pot sketch won ze glansrijk de halve finale: “Het is toch zot, dat ik als pot alleen in de pornowereld besta.” Op youtube zijn afleveringen van haar in het dagelijks leven geschoten Zotte Pottentijd filmpjes te vinden. Ook was zij afgelopen donderdagochtend te zien in het programma RTL Vandaag en verscheen zaterdagochtend een uitgebreid interview in het Haarlems Dagblad.

FemFusion is enthousiast over de eerste verkozen Femme van het jaar: “Giullitta zal met haar toegankelijke persoonlijkheid zeker een positief beeld kunnen neerzetten van lesbische en biseksuele vrouwen in Nederland. Haar achtergrond als onderzoeker en haar vermogen bruggen te slaan door haar effectieve gebruik van humor kunnen een goede impuls zijn voor de lesbische emancipatie.”

Ook de beide andere finalisten, Eline en Saskia blijven hun steentje bijdragen aan de lesbische emancipatie. FemFusion vindt hun inbreng dusdanig waardevol dat zij de dames zeker niet uit het oog zal verliezen.

Meer informatie op: www.femme2009.nl.