En dus reageerde ik vorige week meer dan enthousiast toen een halve aanloopkennis uit het stapgebeuren me op digitale wijze vroeg of ik zin had om mee te gaan naar een feestje in Amsterdam. Ik kende die jongen amper en ik wist niet eens wat voor feestje, maar het leven is te kort om spontane feestje af te slaan dus ik dacht ineens: "Why de fuck ook eigenlijk niet?” Onderweg in de tram keek ik als een kind zo nieuwsgierig door het raampje naar buiten en dacht. Is dit de weg naar het Leidseplein? Of gaan we richting Rembrandtplein?

Het werd geen van beide. We stapten een eindje buiten het centrum uit en wandelden vrolijk babbelend een ruim opgezette hangkroeg binnen. Mensen dansten een beetje uitdagend op een kleine dansvloer, het licht was gedimd en er waren redelijk wat mensen. Ik dacht nog: ”Wat relaxed zeg, al die banken en zitzakken, hier kan je lekker onderuit.”

Tot ik een half uur later aan mijn tweede biertje zat en een hand over mijn knie voelde glijden.

Deze hoorde overduidelijk bij de meneer achter mij en omdat ik de sfeer niet wilde verpesten pakte ik vriendelijk de hand op en legde deze even een metertje verder op een barkruk neer. Ik mimede een verongelijkte blik die ik bedoeld had voor mijn feestgenoot, maar die zag dat niet want hij stond even te tongen met een van de andere gasten.

Ik glimlachte even, nam een slok van mijn biertje en keek wat om me heen.  Al vrij snel zag ik dat één van de gasten op een hangbank was gaan liggen met zonder broek aan, waarna een vriendelijke mede-feestganger van deze spontane optie gebruik maakte om zijn orale vaardigheden even stevig en overtuigend te demonstreren. De liggende meneer was hier hoorbaar van onder de indruk.

Ik vond dit vrij ver gaan en keek snel een andere kant op, tevergeefs want daar was zojuist het EK paalzitten van start gegaan.

Toen ik uit pure ellende maar weer naar mijn originele feestvriend keek zag ik dat ook hij zich van een héél andere kant liet zien. De man achter mij gooide vervolgens zijn hand weer in de strijd en dat werd mijn exit-sign. Ik groette vriendelijk de barman die reageerde door met zijn tong langs zijn lippen te gaan en struikelde bijna over een enthousiast soixante neufje.

Kijk, midgetgolfen of bowlen zijn nog wel leuke activiteiten als verrassing, misschien had je met wat oefening beter gescoord, maar meedoen is belangrijker dan winnen. In dit specifieke geval echter had ik het wel prettig gevonden als er bij had gestaan: ”Kom je ook naar ons feestje, we zeggen niet wat we gaan doen, maar neem je zwemspullen mee.”