Van diashow tot darkroom

Klik hier voor de fotoreportage!

Het is een grijzige regenachtige zaterdag in juni. Twee stapreporters uit de Randstad wandelen door het drukke centrum van Enschede en constateren dat de zaterdagmarkt in elk geval levendig is. Enschede, ooit DE plek waar heel platpratend homo Nederland heen kon voor de hoognodige hormonale uitspattingen in ’t Bölke, dat fier naast centraal station staat. We kregen er zowaar een beetje zin in.


Café Stonewall
Die zin werd bijna volledig weggevaagd door café Stonewall. Qua hospitality inderdaad alsof je keihard tegen een stenen muur aanloopt. Sinds wanneer is het zijn van vrijwilliger een vrijbrief om maar wat aan te klooien? In Groningen zaten we al tegen een hangende barman aan te kijken die er geen zin in had, maar wat we hier zagen sloeg alles. Muren in een oubollig kleurtje kun je schilderen, maar je kunt er ook aluminiumfolie en inpakpapier op aanbrengen en klaar is je sociale werkplaats.

De stamgasten, die we ook tot de inrichting mogen rekenen, zaten lichtelijk onder het stof en konden wel een make-overtje gebruiken. Allemaal niet erg, als het maar gewoon ongedwongen gezellig is. Maar de onverstaanbare barman reageerde na ongeveer vijf minuten op de zin:`Mogen wij twee bier?´ met een diepe zucht en een vermoeide poging tot twee fluitjes. Die smaakten verder prima, dus dat scheelde. Maar de muziek!

Er was een laptop aangesloten op een beamer die een diapresentatie van een zoenende Justin en Brian (Queer as Folk - USA)  toonde, terwijl er door een of ander krakkemikkig audiokabeltje met iets van 32kbps geluid naar de boxen werd verzonden. Het was niet om aan te horen! En we konden dus ook geen liedje aanvragen, want hij stond op het gewaardeerde diasysteem. Schande!

Misschien dat je overdag aan de leuke leestafel best een kop koffie kan drinken of een prima biertje weg kan tikken. Maar om er je zaterdagavond door te brengen. Wij vonden dat nogal een klus.

Club For You
Nauwelijks van de schrik bekomen, liepen we richting café For You. Bel even aan en je wordt binnengelaten door de enthousiaste barman die op een bepaald moment de gehele bar van gratis dropshotjes voorziet en voor iedereen een babbeltje klaar heeft. Zijn toko lijkt wat gedateerd qua look, maar loop even langs de bar door naar achteren. For You is namelijk voor een kroeg best groot met een leuk dansvloertje en ruimte voor een DJ en wat intieme zitjes.

Daar werd op deze zaterdag geen gebruik van gemaakt want de bezoekers waren op vier a vijf handen te tellen. Dat varieert nogal, werd ons verteld. Cocktails maakt de barman niet, maar liedjes draait-ie op aanvraag allemaal en als het niet gezellig is, ligt het niet aan hem. Kortom, neem hier even een borrel voordat je ‘t Bölke in gaat. Het is vlakbij en je weet sowieso zeker dat je er een prima vooravond hebt aangezien For You er dus For Everybody wat leuks van maakt. Prima kroeg.


't Bölke
En toen ‘t Bölke, iedereen kent de naam wel, velen zijn er wel eens geweest, maar enige navraag vooraf deed ons al vermoeden dat het weleens niet heel druk zou kunnen worden die avond. ‘t Bölke is namelijk even een periodetje minder hip. En wij vragen ons af hoe dat in Godesnaam mogelijk is. De zaak is namelijk prachtig! Je komt binnen en stuit direct op een ruime dansvloer waar je leuk omheen kan staan, of ga anders even hangen in een van de loungehoekjes met zitzakken.

Je kunt er voor kiezen om een verdieping hoger te gaan staan en vanaf een balustrade de meute te bekijken. Daar is ook een intiem barretje met een quasi-darkroom (die helemaal niet zo heel donker is). En je kunt er broodjes halen voor je nachtelijke vreetkick. Beneden is behalve de discotheek met uitstekende DJ ook nog een café waar gezellige feestmuziek gedraaid wordt. Doordat hier grote ramen in zitten, kun je in het café een soort van met de mensen in de disco dansen, wat er vreemd uitziet want je hebt allebei andere muziek, maar dat vonden wij juist wel weer hilarisch. Roken kan via een achterdeur op een buitenplaatsje met gedeeltelijke overkapping en dat is wel een gezellige oplossing.

Al met al wensten wij dat we in Amsterdam zo’n gave en vooral ook zo complete tent zouden hebben. De paar honderd man die er waren zagen er prima uit, het personeel was enthousiast en de drankjes smaakten goed. Het schijnt dat de schuimparty-avonden wat populairder zijn, maar daar moet je dan wel weer van houden. Maar fair is fair, ook zonder schuim is het hier een hele avond leuk. Ze moesten ons er in elk geval om half vijf met veel licht en een grote bezem uitzetten.


Cijfer Enschede: 8,0. Ja, je KUNT versierd worden met een accent en het feest komt na twaalven op gang, maar dankzij het personeel en de opvallend toegankelijke Oosterlingen is Enschede zeker wel de moeite van het reisje waard. Dus homo’s uit de buurt, zijn jullie helemaal besodemietert?! Waardeer eens wat je hebt en ga massaal zorgen dat ‘t Bölke weer het kloppend homohart van de regio wordt. Er passen zo 800 mensen in en wij gaan binnenkort gewoon nog een keer terug!

Volgende maand geen woorden maar daden.
Noot: Voor dit onderzoek bezoeken wij uitsluitend kroegen/bars/clubs die minstens eenmaal per week te bezoeken zijn en zich officieel in de eerste plaats op homo’s richten. Speciale feesten en/of evenementen vormen geen onderdeel van het onderzoeksgebied. Overal zullen we aan vaste bezoekers en barpersoneel vragen of de avond representatief is voor de kroeg/bar/club om zo een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de kroeg/bar/club. Voor de erbarmelijke kwaliteit van de foto’s is de camera van Kristiaan verantwoordelijk. Meningen en conclusies in het artikel zijn subjectief en niet noodzakelijkerwijs de mening van GAY.NL.

Eerdere artikelen:
Introductie
Januari
Februari
Maart
April
Mei